WOK pánev je široká a hluboká pánev, která slouží současně jako hrnec. K její propagaci v moderní kuchyni přispěli čínští kuchaři, kteří její použití rozšířili po celém světě.
Ve WOK pánvi dokážeme připravit jak tradiční asijské pokrmy, tak třeba i celé kuře. Je to vskutku univerzální kuchyňská nádoba. Použití a údržba WOK pánve - více než snadné.
Tepelná úprava pokrmů je rychlá a díky nepřilnavému povrchu se jídlo nepřipaluje a zachovává si vitamíny a cenné látky uložené v upravované zelenině. Mnozí z nás se bez tohoto šikovného pomocníka v kuchyni v dnešní době již neobejdou. Myslím, že tato zázračná, šikovná pánev je dnes již známa a neméně používána ve všech vyspělých státech světa. Kdo ji ještě nemá a hodlá si ji pořídit, jistě mi po jejím prvním použití dá za pravdu, že kdo ji pozná, už jinou nebude chtít.
Hodí se k velmi rychlé úpravě masa či zeleniny, ale lze v ní překvapivě připravit i moučníky. Tato hluboká univerzální pánev slouží k vaření, dušení či smažení. Lze ji použít na přímém ohni, ale též na elektrickém či plynovém sporáku.
Materiál, ze kterého se pánev WOK vyrábí, se různí. Tradiční a nejlépe cenově dostupné jsou vyrobeny z masivní černé oceli. Z dalších materiálů sloužících k výrobě této "kouzelné pánve" můžeme jmenovat například ušlechtilou ocel s teflonovým či jiným nepřilnavým povrchem. Klasický WOK je opatřen dvěma rukojetěmi. Menší pánve se pak vyrábí s jedním velkým madlem podobným tomu, jaké mají evropské pánve. Nezbytným doplňkem je poklice kulatá, případně půlkulatá mřížka na vaření pokrmů v páře nebo ohřívání.
Její zvláštní, kotlíkový tvar umožňuje přípravu většího množství surovin, na menším množství tuku. Při vaření, ale i jeho údržbě, se nesmí používat žádné kovové či ostré předměty. Takové předměty by mohly pánev poškrábat a tím by poničily její nepřilnavý povrch, tím by pánev přišla o svou hlavní funkci a byla by znehodnocena. Při údržbě použijeme jen malé množství jemného saponátu a horkou vodu. Rozhodně nepoužíváme prášek na nádobí nebo drátěnky. Nikdy WOK pánve nemyjeme v myčce, poškodili bychom tím jejich nepřilnavý povrch.
Vaření ve WOK pánvi znamená použití mnohem menšího množství oleje, a tím je příprava pokrmů v něm mnohem zdravější. Pokrmy jsou nejen zdravé a zachovávají si i při tepelné úpravě většinu vitamínů, ale pokrmy jsou i velice chutné.
K zachování vitamínů dochází díky použitému materiálu - pokrm nepřichytává. Výhodou je i velmi rychlá úprava. Zeleninové pokrmy se zpravidla připravují ve WOK pánvi do deseti minut.
Foto: Profimedia
autor Fendryska
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena