reklama
hledat uživatel
       

Yacon a jeho původ

Rostlina yakon (také cassava) vzrůstá až do výšky 2 - 3 m, patří do čeledi hvězdnicovitých a jejím domovem  jsou východní svahy And od Kolumbie až po severní Argentinu. Tato listnatá rostlina je velmi dobře přizpůsobena sezónním cyklům sucha či chladna, ovšem citlivá na mráz. Listy yaconu jsou pokryty chmýřím, květy mají jemně žlutou barvu, dužnina obsahuje velké množství vody, je slabě nažloutlá a vyznačuje se jemnou pryskyřičnou chutí. Pěstování je podobné jako u brambor s rozdílem, že yacon nesnese čerstvě hnojenou půdu. Pro svůj růst potřebuje hodně prostoru, hlízy dosahují velikosti až 80 cm. Yacon vysazujeme v polovině května a sklízíme v září před prvními mrazíky. Při sklízení dáváme pozor na manipulaci, hlízy jsou velmi křehké, tak abychom je před dalším skladováním zbytečně nepoškodili. Po roztřídění skladujeme hlízy v suchu a temnu při teplotě 8 - 10 °C.

Yacon vytváří dva druhy hlíz. Stonkové hlízy, které jsou blíže pod povrchem půdy, tyto hlízy nejsou určeny pro konzumaci. Až níže najdeme tzv. zásobní hlízy, které na první pohled připomínají červenou řepu. Zásobní hlízy jsou právě tou pochoutkou, kterou po oloupání používáme - jíme syrové, vařené, sušené, smažené. 

Proč je yacon tak zdravý?

Hlízy yaconu obsahují polysacharid inulin, který se v hlízách v průběhu skladování enzymaticky štěpí na fruktózu a glukózu. Za významný se považuje i obsah polyfenolů, oligosacharidů a fruktanů (proto hlízy chutnají sladce). Yacon je bohatý na vitamíny a minerální látky.

Yakon (cassava) má řadu pozitivních účinků pro náš organismus. Tady je výčet těch nejdůležitějších:

  • reguluje obranyschopnost organismu
  • nezvyšuje hladinu krevního cukru
  • potlačuje hnilobné procesy a tvorbu toxinů ve střevech
  • upravuje střevní mikroflóru
  • snižuje cholesterol
  • upravuje krevní tlak
  • působí preventivně proti civilizačním chorobám
  • zpomaluje stárnutí
  • podporuje léčbu osteoporózy
  • vhodný při hubnutí

Zdravá pochoutka - yaconové chipsy

Při výše uvedeném by se mohlo zdát, že člověk musí žvýkat nepříjemně chutnající hlízu. Ale opak je pravdou. Yacon je výjimečně sladký a dá se připravit na řadu způsobů. Milujete-li bramborové chipsy, ale řešíte stoupající váhu, už nemusíte. Vyzkoušejte chipsy z yaconu. Jedná se o jemně nakrájené a sušené plátky yaconu, chutí připomínají sušený (neproslazovaný) ananas a plátky jablek. Jedná se o zdravou alternativu chipsů bramborových, které užijete na oslavy, při koukání na televizi a na výlety jako zdroj energie. Chipsy z yaconu jsou nízkokalorické, vhodné pro diabetiky a pro všechny, kteří potřebují zhubnout nějaké to kilo. Yaconové chipsy seženete v prodejnách se zdravou výživou. Jedinou nevýhodou je trochu vyšší cena, za 50 g yaconu dáte něco kolem stokoruny. Ale proč si je jednou za čas nedopřát. 

Foto: Photos.com

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • inčik
    inčik

    Dobrý den, chci jen upozornit na nepřesnost v článku. Yacon a cassava není to samé!

    04.02.2013 11:36:36

  • Martin
    Martin

    Ahoj letos se mi urodilo asi 8 kg yaconu nemáte někdo nějaký recept na zpracování?
    Předem díky všem

    11.10.2012 12:39:11

  • wydra
    wydra

    Znám obchod vietnamský, kde ji celkem často mají. Miluji z ní chipsy a jako štouchané brambory s máslem, to je lahůdka. Zapomněli sem napsat, že se z ní musí napřed vyndat "knot", který se táhne středem. A protože dost tvrdá, je potřeba ji alespon 5 min povařit. Je drahá, ale jak se píše, občas si ji lze dopřát. Je to syté a tak dobré, že ani není potřeba nic k tomu. maximálně kuřátko ! :-)

    18.05.2012 19:30:46

  • hanka (tecka) drevicka
    hanka (tecka) drevicka

    podle článku je to super potravina, chtěla bych ji pěstovat, může mi někdo poradit kde ji sehnat ?

    18.04.2012 09:25:22

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Yacon - zdravá hlíza

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.