reklama
hledat uživatel
       

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

Recept na skvělou cuketovou bábovku, která je kyprá, vláčná a voní po perníkovém koření. Stačit vám bude jedna miska a hrnek jako odměrka. Nepotřebujete šlehač ani váhu.

Vyzkoušejte úžasně jednoduchý recept na cuketovou bábovku

1) Příprava surovin.

Na cuketovou bábovku budeme potřebovat: 1 a půl hrnku polohrubé mouky, 1 menší cuketu, půl hrnku mléka, čtvrt hrnku oleje, půl hrnku mletých ořechů nebo mandlí, 1 hrnek třtinového cukru, 2 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, špetku soli, 3 lžíce kakaa a dvě lžičky perníkového koření. Máslo na vymazání a troška polohrubé mouky na vysypání.


2) Nejprve si najemno nastrouháme cuketu. Pokud je mladá, neloupeme ji, ani nevyndáváme semínka. Celkem by jí měl být cca jeden napěchovaný hrnek. Vodu z cukety nevyléváme, použijeme ji také do těsta.

3) Do mísy si odměříme všechny sypké suroviny, tedy mouku, mleté ořechy, třtinový cukr, kakao, kypřicí prášek, špetku soli a perníkové koření. Důkladně promícháme vidličkou či metličkou.

4) Po rozmíchání přidáme do směsi celá vejce, mléko, olej a opět metličkou rozmícháme tak, aby v těstě nebyly žádné hrudky.

5) Po důkladném rozmíchání přidáme i najemno nastrouhanou cuketu, včetně vody, kterou pustila. Pokud by bylo těsto příliš husté, naředíme trochou mléka.

6) Předehřejeme si troubu na 175 °C a formu na bábovku důkladně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou (případně strouhankou či mletými ořechy).

7) Do vymazané a vysypané formy vlijeme připravené těsto. Pečeme nejprve na 175 °C, poté snížíme na 160 °C a celkem pečeme cca 40 minut.

8) Propečenost bábovky otestujeme zapíchnutím špejle do středu těsta. Pokud se již těsto nelepí na špejli, je upečeno a vyndáme bábovku z trouby.

Popraskání vůbec ničemu nevadí, nebude to znát ani na ukrojených dílcích. Před vyklopením necháme cca 5 minut stát.


9) Po cca 5 minutách vytažení bábovky z trouby ji přiklopíme mřížkou, případně talířem s ubrouskem a přetočíme tak, aby se bábovka dala vyklopit.

Tip: Pokud by bábovka nešla vyklopit, přikryjeme obrácenou formu na pár minut mokrou utěrkou.

10) Sejmeme formu a bábovku pocukrujeme, posypeme kokosem nebo polijeme polevou.

11) Po vychladnutí krájíme cuketovou bábovku na jednotlivé dílky a podáváme. Můžeme servírovat také se zakysanou smetanou či ušlehanou šlehačkou a ovocem.

Cuketová bábovka a finanční náročnost

Ingredience na cuketovou bábovku nás vyjdou na zhruba 50 Kč.

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  •  Ludmila
    Ludmila

    díky za připomínku, dříve jsem ji pekla, nyní to zkusím znovu .........

    Letos se cuketám daří a stále kvetou a rodí, tak můžeme i vařit polévku krémovou atd......děkuji za obnovu tohoto receptu.......ludkou

    25.09.2019 21:13:49

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.