reklama
hledat uživatel
       

Víno je nejoblíbenějším nápojem v Kapsku a v jihozápadní oblasti republiky, kde je soustředěno jihoafrické vinařství. Víno se tu popíjí nejen samostatně, ale je většinou pozvánkou k jídlu. Vinohradnictví se zde traduje již od sedmnáctého století, kdy s výrobou vína začali holandští usedlíci. Roku 1659 bylo vytvořeno první víno. Pod názvem "Jižní Afrika" ho vyrobil zakladatel Cape Townu. Roku 1685 byla v oblasti Stellenbosch založena první vinice.

102 000 hektarů půdy je osázeno vinicemi, o malinko převládá bílá odrůda. Věhlas místních vín vzrůstá a také vzrůstá počet vinic, které se nově vysazují nebo rekultivují. Jižní Afrika se řadí na 9. místo v celosvětové produkci vín. Mezi hlavní pěstované odrůdy patří Chenin Black, Souvignon Blanc, Cabernet Sauvignot či Pinot Noir, ale hlavně vlastní vyšlechtěná odrůda Pinotage.

Odrůda Pinotage

Této modré odrůdě dal vzniknout roku 1922 (jiné prameny uvádí i 1924) profesor Abraham Isak Perold zkřížením burgundské odrůdy Pinot Noir a odrůdy Cinsault (Hermitage). Víno je barvy temně rubínové, s vůní červených bobulí (malin, borůvek a lesních plodů) a špetky pepře či tabáku. Je výborným doplňkem k těstovinám, pokrmům z tmavého masa i výrazně kořeněným delikatesám.

Vinařská oblast Paarl

Malebná oblast Paarl se nachází na jižním pobřeží Jižní Afriky, severně od oblasti Stellenbosch a je druhou největší vinařskou oblastí. Tento region je znám jako jihoafrická vinařská oblast s největším potenciálem. Je zde středomořské subtropické klima s velmi suchými a horkými léty a hlavně deštivými zimami, průměrná roční teplota je 21 °C.

Vinařství Glen Carlou

Vinařství Glen Carlou leží v samém srdci Jižní Afriky, v oblasti Paarl Valley, a je domovem jihoafrického vína vysoké kvality. Suchá léta a mokré zimy spolu s velmi úrodnou půdou pomáhají vinařům v pěstování výjimečného vína. Vína dozrávají v sudech z francouzského dubu, což jim propůjčuje chuť po černém rybízu a višních s vůní lékořice.

Vinařská oblast Stellenbosch

Vinařská oblast Stellenbosch je největší vinařskou oblastí Jižní Afriky.

Vinařství L’Avenir

Vinařství L’Avenir Michaela Laroche se nachází v samém srdci oblasti Stellenbosch. Při výrobě vín využívá své znalosti z pěstování vín ve Francii, a tak jsou tato vína vysoké kvality i evropského stylu. Unikátem tohoto vinařství je požití šroubovaného uzávěru, který zaručuje uchování vína v kvalitě i stavu, které mu bylo při výrobě dáno. Nejvíce zastoupenou odrůdou je zde Chardonnay a Chenin Blanc.

Vinařství Vriesenhof

Vinařství Vriesenhof založil bývalý vrcholový hráč rugby John Coetzee a najdeme jej v západní části oblasti Stellenbosch (nedaleko hlavního města Cape Town). Vysoce železitá půda této oblasti dodává červeným vínům svérázný charakter. Vína zrají v dubových sudech a dosahují tak vysoké kvality. Hlavními odrůdami jsou Cabernet Sauvignon a Pinotage a z nich pak vyráběná vína Kallista a Enthopio.

Foto: Photos.com

Přidat příspěvek k článku Za vínem do Jižní Afriky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.