Před vstupem do restaurace člověk čeká nejspíš klasickou zaplivanou sídlištní putyku, ale zdání klame. V poněkud temném členitém prostoru se sedmdesáti místy se nachází pozoruhodný interiér rustikálního charakteru, něco mezi westernovým saloonem a pražskou kavárnou devadesátých let.
Majitel restaurace Marcel Oktábec působí jako smutný muž bez emocí, ale na své podřízené je měkký, i když je sleduje kamerou. Mladé servírky se tváří, jako kdyby obsluhovaly v podniku RaJ z osmdesátých let. V Ponorce se nikdo neusmívá. Jídelák připomíná omalovánky a šéfa pobaví "smažená trojka Ponorka", bez té nemůže být. "V zemi, kde z potravinářských produktů jsou nejodpornější sejry, se na každou porci dává tuna sýra," rozčiluje se šéf a definuje český "gastromariáš". "Když nevíš co, tak tam strouhneš sejra, nakrájíš to na nudličky, zaliješ to sójovkou nebo to namočíš do friťáku, anebo to rozmlátíš na kaši a vysušíš do bezvědomí. To máme čtyři trumfy - všechno funguje!"
Kvalita jídla je opravdu katastrofální. Stejně katastrofální je nicméně i vybavení kuchyně, kde jsou prakticky všechny spotřebiče "po smrti" a majitel se zatím neměl k investicím. "Miliardy debilních dekorací za desetitisíce a v kuchyni není žádné moderní zařízení," zlobí se také Zdeněk Pohlreich. Jako první úkol dostanou proto v Ponorce úklid interiéru a kuchyně, odstranění všech zaprášených dekorací a nákup nových sporáků. Zvířecí lebky, čarodějnice, umělé cibule, kančí a kravské kůže musejí pryč! I když pan Oktábec trpí.
"Jsem ve správné lokalitě?" diví se šéf, když za pár dní najde vysmýčenou kuchyni s novými sporáky a uvnitř novou kuchařku Pavlu, která pro něj z vlastní iniciativy uvařila ukázkové tříchodové menu. "Mám tady iniciativního zaměstnance," žasne buditel českých restaurací. Pavlin předkrm - arabský humus, steak z panenky a jahodové mascarpone mají slabiny, ale její aktivita a odhodlání se šéfovi líbí. "Potřebuje na sobě trochu zapracovat, ale neříká, že to nejde."
Šéf chce po Marcelovi, aby kuchyň naplnil "emocemi a surovinami", a na příkladu kuřete v kuchyni předvede, jak se vaří hospodárně a jak se kalkuluje cena. Na vzorku pěti jídel zkusí své osvědčené postupy: kvalitní a dobře naservírované, neošizené jídlo nacenit na normální cenu a během zátěžového večera vyzkoušet, zda lidé budou ochotni za dobrou porci zaplatit v kombinaci s dobrým pitím. "Pokavaď to bude vždycky takhle chutnat, tak to zvládneme," myslí si všichni.
To je ta úspěšná trojčlenka fungující restaurace. "Jste na ně moc hodnej," připomíná šéfovi Oktábcovi další bolavé místo jeho podniku šéf Pohlreich. Servírkám před zátěžovým večerem radí, ať se místo studia zákoníku práce i ve vlastním zájmu usmívají, i když se jim nechce, protože nakonec je čeká lepší spropitné, což by jim zase mohlo zvednout náladu. Zátěžový večer, kdy se podávala dobrá kuchyně za vyšší než v místě obvyklé ceny, vyšel. "Mám pro vás dobrou zprávu: v tomhle městě je neskutečnej hlad po normálním jídle," potěší Zdeněk Marcela.
Ovšem hned nazítří po úspěšném zátěžovém dnu jako by se do soukolí Ponorky zadřel písek. Všichni jsou unavení, stránky jídelního lístku jsou "v rekonstrukci" a v kuchyni docházejí suroviny na oběd. Nebude lepší Ponorku na tři dny zavřít a všechno v klidu dodělat, naplánovat a znovu otevřít s plnou parádou. Děvčata se opět tváří skepticky a kysele. "Jestli máte to sebevědomí poslat to všechno do kytek, tak to udělejte, ale není to fér," domlouvá Zdeněk Pohlreich personálu. Teprve uvidí, zda to padlo na úrodnou půdu.
"Viděli jsme tady neuvěřitelný věci: kuchařku, která měla chuť pracovat, záhadnýho majitele, o kterém vůbec nevím, co si mám myslet, a stále tady vládne diktatura proletariátu," shrnuje šéf a trochu se bojí, s čím se setká v Mostě při svém návratu. Dá si "české národní dědictví" - katův šleh z panenky. I to ho tady čeká. Už v pondělí 5. listopadu ve 21.30 hod. na Prima family uvidíte, jak mu chutnal a zda v mostecké Ponorce dostanou od šéfa hvězdičku.
Zdroj: iPrima.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena