reklama
hledat uživatel
       

Zahraniční kuchyně 1.díl

Dnes je samozřejmostí, že můžeme cestovat po světě a poznávat různé zahraniční kuchyně. I mnohé naše restaurace nabízejí jídla specializované na příslušnou zemi. Přinášíme malé nahlédnutí.

Zahraniční kuchyně a jejich charakteristika

Slovenská a maďarská kuchyně je typická pro silněji kořeněná jídla. Jako příkrm se používá nejčastěji bílý pšeničný chléb, jako nápoj častěji než u nás víno. Ze slovenské kuchyně jsou známé halušky s brynzou, fazulovice, žinčice, uzené sýry, a živáňská pečeně. K typickým maďarským pokrmům patří perkelt, guláš, rybí polévka, čabajka, vepřové speciality. Těmito kuchyněmi je silně inspirovaná i kuchyně romská.

Rakouská kuchyně a bavorská kuchyně

Tyto kuchyně se téměř neliší od naší. Typické jsou těžší pokrmy, zvlášť masité s omáčkami. Oblíbené jsou sladké pokrmy a pivo. Bavorské pivo je tmavší než naše, ale stále oblíbenějším se i zde stává lehké světlé pivo.

Severoněmecká a skandinávská kuchyně

Jsou to kuchyně proslulé hojným množstvím zeleniny, sýrů, ryb a studených pokrmů. Nápojem tradičním je pivo. Zajímavý je chléb s neobvyklým kořením a nasládlou chutí.

Polská, baltská a ruská kuchyně

Tyto kuchyně jsou skromné, což je dáno chudobou místního zemědělství. Běžný je tmavý chléb, výrobky z prosa a pohanky. Polévka je boršč a šči. Typickým pokrmem této oblasti jsou pirohy. Nejběžnější nápoj je čaj a z alkoholických vodka a kvas.

Britská kuchyně

Tato kuchyně by se dalo říci, že je nejhorší. Ale kupodivu je mezi Brity dosti oblíbená.

Typickým pokrmem je pečený hovězí steak, často uvnitř nepropečený – krvavý raw. Nejběžnějším masem je však skopové. Časté jsou pokrmy z ovesných vločekporridge (ovesná kaše) a gruel (ovesná vločková polévka). Oblíbené jsou i slané a sladké pudinky, připravované v nespočetných variantách, různé slané koláče (pies), sendviče a toasty.

Bulharská a řecká kuchyně

Tyhle kuchyně jsou bohaté na zeleninu a ovoce. V Bulharsku jsou typické mléčné pokrmy například polévky, měkké sýry, šopský salát, jogurt. Jako příkrm je používán bílý chléb. Zajímavé je i místní koření. Oblíbené jsou pokrmy jako pilaf, kebab, musaka, džuveč, gyros, masité pokrmy zabalené ve vinných nebo zelných listech a velmi sladké cukroví. Do mezinárodní kuchyně pronikla řecká zálivka na salát. K jídlu se obvykle podává víno a z lihovin je oblíbeně ouzo.

Francouzská kuchyně

Je zvlášť proslulá a má pověst nejlepší kuchyně na světě. Její pokrmy přejímají do svého jídelníčku všechny civilizované národy. Je poměrně bohatá na zeleninu, pokrmy jsou zpravidla lehké. Hojně je vařené libové maso, zvlášť drůbež, ryby, a mořské plody. Jejich jídlo je snadně stravitelné. Jako příkrm se podává bílý chléb. K jídlu se podává víno a po jídle se podává sýr. Sýry jsou také nepostradatelnou součástí mnoha pokrmů. Také jsou oblíbené zejména vaječné omelety. Velká řada pokrmů se připravuje na víně a k ochucení se používá široká škála koření.

Italská kuchyně

Je také vynikající a počítá se ke třem nejlepším na světě. Je známá svými těstovinami, kterých je nespočet druhů a připravují se podle rozmanitých receptur. Polévka minestrone je světoznámá, pak jsou to pizzy, speciální sýry a v neposlední řadě i skvělá zmrzlina.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Zahraniční kuchyně 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.