A máme tady další informace o zahraniční kuchyni. Dnes se zaměříme na středomořskou stravu i asijskou kuchyni. O pár zajímavostí o americké a australské kuchyni také nepřijdete.
Je typicky národní. Základními potravinami jsou ryby, maso hovězí, skopové, vepřové i drůbeží. Co se týče příloh tak je to rýže, brambory, bílý chléb a zelenina. Oblíbené jsou hlavně různé plody moře. Španělé používají také hodně koření.
Charakteristická je vysoká spotřeba ovoce a zeleniny, vyšší spotřeba luštěnin, obilovin a ořechů. Příjem tuku je nižší než v ostatních zemích Evropy a většina tuku se konzumuje ve formě rostlinných olejů. Především se používá olivový olej. Nižší je také příjem masa, zejména červeného, a více se konzumuje drůbež, ryby a další mořští živočichové. Také je nižší spotřeba cukru. Charakteristické je podávaní zejména červeného vína k jídlu. V zemích, kde se konzumuje středomořská strava, se významně méně vyskytují kardiovaskulární onemocnění. Někteří odborníci je spojují nejen se způsobem výživy, ale také s celkovým životním stylem. Včetně odpolední siesty.
Tak tady je nejběžnějším masem skopové a ryby. Typické je velmi sladké pečivo a sladká káva. Pro zákaz vína se pijí hlavně ovocné nápoje zvané šerbet.
Indické pokrmy jsou silně kořeněné, protože se rychle kazí a koření přikrývá různou pachuť.
Hovězí maso většina obyvatel nesmí jíst, ostatní druhy masa bývají vzácné, konzumují se proto spíše ryby. Jako příloha slouží rýže. Z koření je nejznámější kari, jako nápoj se podává černý čaj.
Čína je po francouzské kuchyni nejproslulejší. Hlavní přílohou je rýže. Co se týče nápojů, pije se zelený čaj. Oběd nebo večeře má tradičně mnoho chodů. Čínská kuchyně je pestrá a kuchaři dovedou vynalézavě využívat nejrozmanitějších surovin a upravit je na mnoho způsobů. Maso se podává na rozkrájené kousky, aby se mohlo pak nabírat hůlkami. V některých provinciích se často konzumují sojové boby upravené na mnoho způsobů.
Japonská kuchyně je daleko prostší, typická je opět rýže a hořký slabý zelený čaj. Oblíbené jsou syrové a sušené ryby a syrová zelenina. Velice oblíbeným pokrmem v Japonsku, který se velmi dobře rozšiřuje i do evropských zemí, je sushi. Připravuje se fermentací ryb a dalších mořských živočichů. Jako příloha se podává rýže s dalšími ingrediencemi, například čerstvou zeleninou a kořením. Pro Japonsko je charakteristická vysoká spotřeba sójové omáčky.
Indonéská kuchyně podobně jako vietnamská, je dost inspirovaná čínskou, ale používá poněkud více koření. Typické je také různé tropické ovoce.Vzhledem k velkému zastoupení různých přistěhovalců, se lze ve Spojených státech amerických setkat s nejrozmanitějšími prvky národních kuchyní. Právě proto zde existuje jen málo pokrmů, které můžeme nazvat typicky americkými. V podstatě jsou to hamburgery, hot dogy, chipsy s kečupem. Ale úplně typickým jídlem pro americkou kuchyni je americké menu rychlého občerstvení – hamburger, bramborové hranolky a cola. Přesto, že je americká společnost dobře informována o zdravém způsobu života, včetně výživy a dostatku kvalitních nízkoenergetických pokrmů, potravin a nápojů, tak se stejně většina obyvatel USA stravuje špatně. V Americe je velké procento obézních lidí.
Čeho si ale u americké kuchyně můžeme cenit, je velká nabídka zeleninových salátů s různými typy zálivek.
Typickým australským pokrmem je koláč s masovou náplní. Ale nejoblíbenější je plněný dušeným hovězím masem a ledvinkami. Dále jsou to krokety z mletého masa s přídavkem syrového bramboru, rýže a dalších přísad. Australané mají rádi steaky, dorty a různé sladkosti.
Ale nejvlastnější je pro tuhle kuchyni pořádání barbecue – rožnění, kdy se podávají pokrmy na rožni s různým přílohami.
Foto: Profimedia
autor Jovi
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena