Koenzym Q 10 pro zdraví
Tuto životně důležitou živinu si náš organismus dokáže částečně vyrobit sám a z části ji získáváme v potravě. Zejména maso je na tento koenzym bohaté, také vejce, zelenina a mléčné výrobky. Q10 dodává energii, zlepšuje funkci srdce a posiluje imunitu. Jak ale člověk stárne množství koenzymu, který vyrábí tělo se snižuje, proto bychom měli dbát na jeho dostatečný přísun.
Zdravé třešně
Málokdo z nás si při mlsání třešní vlastně uvědomuje, jak zdravé ovoce jíme. Zejména tmavé druhy jsou pro lidský organismus nedocenitelné, protože obsahují obrovské množství vápníku, draslíku, železa. Hlavně děti by měly třešně jíst ve velikém množství, protože jejich hodnotné živiny podporují stavbu kostí a zubů.
Alergie
V posledních letech je mnohem častější výskyt různých alergií. Nejen na pyly a prach, ale také na určité potraviny. Někdy jsou projevy alergie mírné, svědění, ale někdy tělo reaguje velice prudce. Bylo totiž zjištěno, že alergie na pyl má například spojitost s přecitlivělostí na potraviny. Lidí, kteří jsou alergičtí na pyl často reagují podrážděně i na zelená jablka, vlašské nebo lískové ořechy, lidé alergičtí na trávu zase na luštěniny, rajčata a melouny.
Afrodiziakum
Už naši předkové věděli, že sleď je veliké afrodiziakum. Příčinou tohoto jevu je přítomnost zinku, který tato ryba obsahuje. Matjesové pokrmy mají podobné účinky. Matjesem nazýváme sledě, jehož tučnost je vyšší než 12%, a který je pohlavně nevyspělý, takže nemá mlíčí ani jikry.
Vitamín K
Podle odborníků téměř každá čtvrtá žena v období menopauzy a muži starší 75 let trpí osteoporózou. Tato choroba je způsobená nadměrným odbouráváním kostní tkáně. Kosti ztrácení pružnost a stabilitu. Vitamín K je právě pro tvorbu osteokalcinu velice důležitý. Proto bychom měli hodně konzumovat mléčné výrobky, zeleninu a drůbež. Zůstaneme fit až do stáří a snižujeme riziko zlomenin.