I barman laik potřebuje k dobře připravenému nápoji nějaké to náčiní. Pár základních kousků a znalost, jak kterou ingredienci namíchat, a každý z vás může hostům servírovat dobře namíchaný koktejl.
Náčiní, které je běžnou výbavou domácnosti. Poslouží nám k otvírání korkových špuntů.
K otvírání plechovek bez snadno odstranitelného uzávěru budeme potřebovat klasický otvírák. Pořídíme si i otvírák na sektové lahve a otvírák na šroubovací uzávěry.
Na otevřenou láhev se sektem nebo vínem bychom si měli pořídit zátku (uzávěr). Jen tak zachováme nápoj do dalšího použití, aniž by vůně a chuť vyprchala. Pokud sekt nebo víno spotřebujeme do 24 hodin, bude nám stačit zátka obyčejná, pro výdrž delší (až několik dnů) si pořídíme zátku přetlakovou.
Led potřebujeme při přípravě míchaných nápojů ve velkém množství, proto se nám naběračka (tzv. lopatka) bude hodit. Lžíce pojme jen jeden či dva kousky. Naběračkou si ušetříme práci. Vhodné jsou kleštičky na led, ty ledové kostky snadno uchopí jak ze zásobníku, tak ze sklenice.
Kleště, které nesmí žádnému barmanovi chybět, jsou k otvírání nejrůznějších druhů lahví.
I barman potřebuje dobře tvarovaný a ostrý nůž. Zejména na ovoce, bez kterého by žádný koktejl nebyl úplný. Mezi nej patří nůž s rozdvojenou špičkou.
Sítko, které se umístí na okraje míchací sklenice. Výborný nástroj k opravdu čistému výsledku.
Běžná věci na krájení ovoce určené na pozdější ozdobení koktejlu. Vybíráme co nejsnadněji omyvatelný materiál (plast, silikon).
Odměrky o různé obsahu jsou základem k míchání ingrediencí. Pro začátek si stačí pořídit kombinovanou odměrku o obsahu 2 a 4cl.
I v začátcích se vyplatí zainvestovat do shakeru. Vhodný je třeba shaker se spodním dílem ze skla, který je často obdařen stupnicí pro odměřování jednotlivých přísad. Součástí shakeru by vždy měla být "poklice" a sítko.
Spirálu z citrusové kůry vytvoříme speciálním „nožem“, ořezávacím nástrojem. Ovoce (citron, limetku, pomeranč, grep) před krájením dobře omyjeme, lépe pak použijeme ovoce pěstované bez chemických postřiků (bio). Nožem na ovocnou kůru vytvoříme pěknou spirálku, kterou pokládáme na hotové nápoje. Ale ozdobit může i exotický hlavní chod nebo ovocný zákusek.
Za barmanskou výbavu přesto pro začátek není třeba utrácet. Strainer lze nahradit běžně v domácnosti používaným sítkem, barmanskou lžičku nahradíme běžnou lžičkou s dlouhým držadlem, nůž na krájení ovoce nám nahradí zcela obyčejný. A pokud chceme použít nadrcený led, přitom nemáme vhodný mixér nebo robot s funkcí "ice crushing", pomůžeme si silnějším mikrotenovým sáčkem či utěrkou, do které led vložíme, a roztříštíme ho paličkou na maso.
Pokud budeme chtít zainvestovat, zaměříme se na šikovné designérské výrobky, pořídíme si celé barové sety, barové sklo, chladící nádoby na láhve sektu či led. V kvalitní barmanské výbavě se neobejdeme bez pravých koktejlových lžiček a vidliček, nesmí chybět koktejlové talířky, nálevky s uzávěrem, paličky k drcení a teploměr na víno.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena