reklama
hledat uživatel
       

Pečeme vánoční cukroví

Máslo je při pečení cukroví nepostradatelné

Při pečení se bez másla a jiných tuků neobejdeme. Samotné pravé máslo dodává cukroví a krémům lahodnou a nenapodobitelnou chuť i vůni. Například při přípravě lineckého těsta dbáme na to, aby bylo vždy chlazené. Naopak jemná těsta a krémy vyžadují máslo měkké, proto ho necháváme před použitím povolit.

Máslové těsto s vůní pomeranče

Ve spoustě receptů nechybí voňavé koření

Badyán

Malé hvězdicovité plody stromu podobného magnolii. Semena mají podobné silice jako anýz. Tluče se celá hvězdice, ne jen semínka.

Hřebíček

Sušená poupátka květu hřebíčkovce se pro cukrářskou potřebu jemně melou, nebo tlučou na prášek. Přidávají se do perníkového koření, k tlapkám a k dochucení svařeného vína.

Kardamom

Drobná semínka s výraznou vůní po kafru. V malém množství se přidávají do perníkového těsta. V obchodech kardamom nejčastěji koupíme jemně mletý, celá semínka můžeme roztlouct v hmoždíři.

Skořice

Aromatická kůra skořicovníku se jemně mele. Už jen špetka mleté skořice je v těstě znát, ve větším množství bývá až štiplavá. Přidává se do perníkových a ořechových těst.

Vánoční skořicové rohlíčky 

Vanilka

Použiváme vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku. Její chuť harmonizuje s dalším kořením - hřebíčkem a zázvorem.

Ořechové rohlíčky s vůní vanilky

Sušené a kandované ovoce

Kandované ovoce

Kandované ovoce připravujeme zdlouhavým procesem postupného vaření a nakládání v cukrovém sirupu. Výsledkem je proslazené ovoce, které používáme zejména ke zdobení cukroví, ale také do některých těst.

Sušené ovoce

Sušené ovoce je nedílnou součástí vánoční pečení. Datle, fíky, švestky, meruňky, hrušky, rozinky a další druhy nelze v receptech ničím nahradit. Třeba rozinky mají v cukrářství široké uplatnění, jsou součástí mnoha těst, jejich chuť ještě vylepšíme, když je na pár hodín namočíme do rumu.

Pusinky z ovesných vloček a sušeného ovoce

Oranžát a citronát

V receptech na vánoční cukroví často zmiňovaná laskomina. Čerstvé ovoce se i s kůrou nakrájí a kanduje v cukrovém sirupu. Snažší je koupit si oranžát a citronát již hotový. Proslazené ovoce se přidává přímo do těsta na cukroví.

Cukroví s oříškovou chutí

K vánočnímu pečení ořechy patří. Nejčastěji používáme ořechy vlašské, lískové, mandle, ale také para ořechy, pistácie nebo kešu. Pro pečení je lepší ořechy zbavit slupek, to nám usnadní spaření vodou nebo krátké opražení na suché pánvi.

Oříškové těsto na rohlíčky 

Med, hnědý cukr a čokoláda při přípravě cukroví

Med

Jemný tekutý včelí med se běžně přidává do perníkového těsta. Můžeme jím ale téměř všude nahradit běžný bílý cukr. Ztuhlý med velmi pomalu rozpustíme ve vodní lázni, teplota by neměla přesáhnout 60 °C, při vyšší teplotě med ztrácí chuť i živiny.

Hnědý cukr

Hnědý nerafinovaný cukr má velmi příjemnou karamelovou příchuť. Sladíme jím perníkové těsto nebo krémy. Skvěle se hodí k přípravě nepečených druhů vánočního cukroví.

Čokoláda

Pro pečení a zdobení používáme nejčastěji čokoládu s průměrným obsahem cca 32 % kakaového másla. Chceme-li polevu lesklou, rozpustíme čokoládu ve vodní lázni a dlouho ji třeme. Chladnout by měla při pokojové teplotě.

Zapomenout bychom neměli také na marcipán, kakaový prášek, kokosovou moučku, rum, kávu a další. To už záleží na konkrétním druhu.

Cukroví plné čokolády 

Foto: Pixabay.com



Přidat příspěvek k článku Základní suroviny k pečení vánočního cukroví

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.