Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!

Dnes se vrhneme na přípravu domácích zavářek do polévky, jejichž základem je mouka a vejce. Ať už se jedná o polévkové nudle, kapání či vaječnou drobenku, polévka může být díky domácí zavářce pokaždé jiná, lepší a chutnější.

Nejsou nudle jako nudle! Ty domácí jsou nej!

Možná také v paměti s chutí zapátráte po babiččiných nudlích v polévce, které se rozpadaly na jazyku. Že jste je ještě nezkoušeli sami připravit? Tak těžké to není. V dnešním článku se vrhneme na výrobu právě tak dobrých domácích polévkových nudlí a dalších vložek do polévky, které mají v české kuchyni svou tradici. 

Recept na babiččiny polévkové nudle

Na nudle budeme potřebovat 300 g hrubé mouky, 2 vejce, 4 lžíce vody.

Mouku prosejeme na vál, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme 4 lžíce vody. Těsto nejprve zpracováváme dlouhým nožem a poté rukama, až je dostatečně tuhé. Poté těsto rozválíme na 3 - 4 velké a tenké placky. Těsto přehodíme přes sušák na prádlo, nebo klidně jen přes židli s utěrkou. Necháme důkladně oschnout. 

Oschlé placky nakrájíme na pruhy asi 3 cm široké a poklademe na sebe. Ostrým nožem krájíme velmi tenké nudličky, které opět necháme proschnout, pak už jen domácí polévkové nudle vaříme v osolené vodě asi 5 minut. 

Vyzkoušejte také: Nudle do polévky ala Fritate

Tipy k přípravě domácích nudlí do polévky

  • Málo pevné nudlové těsto sice jednodušeji rozválíme, ale bude mnohem déle schnout. Těsto na nudle nesolíme právě proto, že by špatně prosychalo. 
  • Z nudlového těsta můžeme také vykrajovat různé menší tvary.
  • Placku nudlového těsta lze potřít bílkem a přeložit, formičkou z něj vykrajovat malá kolečka a ta pak na oleji dozlatova osmažit. Těsto se při smažení nafoukne - bubínky podáváme jako přílohu k polévkám zvlášť v misce. 
  • Do nudlového těsta můžeme přidat lžíci rajčatového protlaku, špenátu nebo nasekaných bylinek. Těsto získá na barvě i na chuti. 
  • Těstoviny do polévek vaříme vždy zvlášť ve vodě či ve vývaru, scedíme, propláchneme a až poté vkládáme do polévky. Jen tak polévka zůstane čirá a nezíská moučnou příchuť. 
  • Na 1,25 l polévky použijeme 40 - 50 g usušených těstovin. 
  • Těstoviny, které ukládáme do krabičky a hned nepoužijeme na vaření, necháme před uskladněním ještě důkladně proschnout. 

Drobení, kapání, vaječná sedlina i drobenka - vše krok za krokem

Drobení do polévky

Na drobení si připravíme 150 g hrubé mouky a 1 vejce. Mouku prosejeme, přidáme vejce a vypracujeme pevné těsto, které nahrubo nastrouháme, rozložíme na suchou utěrku a necháme proschnout. Oschlé drobení ukládáme do krabičky, nebo hned zaváříme do polévky (cca 5 minut). 

Vaječné kapání

Na kapání si připravíme 1 vejce, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hrubé mouky a špetku soli. Vejce, mléko, mouku a sůl rozšleháme v misce, vznikne nám hladké a středně husté těstíčko. Těstíčko lijeme přes vidličku do vroucí polévky a krátce zaváříme (cca 2 minuty).

Vaječná drobenka

Na drobenku budeme potřebovat 1 vejce, 150 g hrubé mouky, 1 lžičku oleje a 1 špetku soli. Vejce rozšleháme se solí, vlijeme do misky s prosátou moukou a vařečkou mícháme, až se utvoří drobenka. Drobenku poté vložíme na rozehřátý olej a osmahneme ji, až poté v polévce 5 minut vaříme. 

Vaječná sedlina

Na vaječnou sedlinu si přichystáme 3 vejce, 200 ml mléka a špetku soli. Vejce rozšleháme s mlékem a solí a nalijeme do  mikrotenového sáčku, který důkladně uzavřeme. Sáček s vaječnou sedlinou vložíme do vroucí vody a 20 minut vaříme. Poté sáček vyjmeme, sedlinu necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme k polévce zvlášť v misce.  

Foto: Pixabay.com

Článek se mi líbí (Článek se líbí 5 lidem)
Michy autor článku:

Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!

Recepty: 3337

Fotografie článku: Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!

Komentáře k článku Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!

Celkový počet komentářů: 2
  • Doma také děláme nudle i těsto na pirohy, strouhání do polévky a máme rádi i celestýnské nudle. Občas koupím hotové sušené těstoviny. Používám 100g polohrubé mouky, 1 vajíčko, 1 PL vody, 1 PL oleje. Sůl použiji jen do nudlí, které hned vařím, do sušených nepoužívám, protože jsou potom tvrdší. Strojek nemám, ale mám na krájení lidi (haha).

  • Domácí nudle. Jirka 18.04.2017 11:48:53

    Už od r. 1975 dělám domácí nudle, kapání, strouhání a další, jenom domácí. Dnes se dají udělat na strojku, který s dá koupit. Na vojně jsem je válel ručně, a taky krájel.

Celkem záznamů: 2
Přidat příspěvek k článku Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept