Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!

Dnes se vrhneme na přípravu domácích zavářek do polévky, jejichž základem je mouka a vejce. Ať už se jedná o polévkové nudle, kapání či vaječnou drobenku, polévka může být díky domácí zavářce pokaždé jiná, lepší a chutnější.

Nejsou nudle jako nudle! Ty domácí jsou nej!

Možná také v paměti s chutí zapátráte po babiččiných nudlích v polévce, které se rozpadaly na jazyku. Že jste je ještě nezkoušeli sami připravit? Tak těžké to není. V dnešním článku se vrhneme na výrobu právě tak dobrých domácích polévkových nudlí a dalších vložek do polévky, které mají v české kuchyni svou tradici. 

Recept na babiččiny polévkové nudle

Na nudle budeme potřebovat 300 g hrubé mouky, 2 vejce, 4 lžíce vody.

Mouku prosejeme na vál, doprostřed uděláme důlek, do kterého rozklepneme vejce a přidáme 4 lžíce vody. Těsto nejprve zpracováváme dlouhým nožem a poté rukama, až je dostatečně tuhé. Poté těsto rozválíme na 3 - 4 velké a tenké placky. Těsto přehodíme přes sušák na prádlo, nebo klidně jen přes židli s utěrkou. Necháme důkladně oschnout. 

Oschlé placky nakrájíme na pruhy asi 3 cm široké a poklademe na sebe. Ostrým nožem krájíme velmi tenké nudličky, které opět necháme proschnout, pak už jen domácí polévkové nudle vaříme v osolené vodě asi 5 minut. 

Vyzkoušejte také: Nudle do polévky ala Fritate

Tipy k přípravě domácích nudlí do polévky

  • Málo pevné nudlové těsto sice jednodušeji rozválíme, ale bude mnohem déle schnout. Těsto na nudle nesolíme právě proto, že by špatně prosychalo. 
  • Z nudlového těsta můžeme také vykrajovat různé menší tvary.
  • Placku nudlového těsta lze potřít bílkem a přeložit, formičkou z něj vykrajovat malá kolečka a ta pak na oleji dozlatova osmažit. Těsto se při smažení nafoukne - bubínky podáváme jako přílohu k polévkám zvlášť v misce. 
  • Do nudlového těsta můžeme přidat lžíci rajčatového protlaku, špenátu nebo nasekaných bylinek. Těsto získá na barvě i na chuti. 
  • Těstoviny do polévek vaříme vždy zvlášť ve vodě či ve vývaru, scedíme, propláchneme a až poté vkládáme do polévky. Jen tak polévka zůstane čirá a nezíská moučnou příchuť. 
  • Na 1,25 l polévky použijeme 40 - 50 g usušených těstovin. 
  • Těstoviny, které ukládáme do krabičky a hned nepoužijeme na vaření, necháme před uskladněním ještě důkladně proschnout. 

Drobení, kapání, vaječná sedlina i drobenka - vše krok za krokem

Drobení do polévky

Na drobení si připravíme 150 g hrubé mouky a 1 vejce. Mouku prosejeme, přidáme vejce a vypracujeme pevné těsto, které nahrubo nastrouháme, rozložíme na suchou utěrku a necháme proschnout. Oschlé drobení ukládáme do krabičky, nebo hned zaváříme do polévky (cca 5 minut). 

Vaječné kapání

Na kapání si připravíme 1 vejce, 2 lžíce mléka, 2 lžíce hrubé mouky a špetku soli. Vejce, mléko, mouku a sůl rozšleháme v misce, vznikne nám hladké a středně husté těstíčko. Těstíčko lijeme přes vidličku do vroucí polévky a krátce zaváříme (cca 2 minuty).

Vaječná drobenka

Na drobenku budeme potřebovat 1 vejce, 150 g hrubé mouky, 1 lžičku oleje a 1 špetku soli. Vejce rozšleháme se solí, vlijeme do misky s prosátou moukou a vařečkou mícháme, až se utvoří drobenka. Drobenku poté vložíme na rozehřátý olej a osmahneme ji, až poté v polévce 5 minut vaříme. 

Vaječná sedlina

Na vaječnou sedlinu si přichystáme 3 vejce, 200 ml mléka a špetku soli. Vejce rozšleháme s mlékem a solí a nalijeme do  mikrotenového sáčku, který důkladně uzavřeme. Sáček s vaječnou sedlinou vložíme do vroucí vody a 20 minut vaříme. Poté sáček vyjmeme, sedlinu necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme k polévce zvlášť v misce.  

Foto: Pixabay.com

Článek se mi líbí (Článek se líbí 5 lidem)
Michy autor článku:

Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!

Recepty: 3421

Fotografie článku: Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!

Komentáře k článku Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!

Celkový počet komentářů: 2
  • Doma také děláme nudle i těsto na pirohy, strouhání do polévky a máme rádi i celestýnské nudle. Občas koupím hotové sušené těstoviny. Používám 100g polohrubé mouky, 1 vajíčko, 1 PL vody, 1 PL oleje. Sůl použiji jen do nudlí, které hned vařím, do sušených nepoužívám, protože jsou potom tvrdší. Strojek nemám, ale mám na krájení lidi (haha).

  • Domácí nudle. Jirka 18.04.2017 11:48:53

    Už od r. 1975 dělám domácí nudle, kapání, strouhání a další, jenom domácí. Dnes se dají udělat na strojku, který s dá koupit. Na vojně jsem je válel ručně, a taky krájel.

Celkem záznamů: 2
Přidat příspěvek k článku Zavářky a vložky do polévek - domácí jsou ty nejlepší!
* Povinné pole

Píšeme jinde




přidat nový recept