Zeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.
Celer, mrkev pokrájené na hranolky vložíme do vařící mírně osolené vody a vaříme asi 15 minut. Očištěné papriky nakrájené na proužky povaříme 5 minut ve vývaru z celeru. Takto připravenou zeleninu a syrovou cibuli pokrájenou na kolečka urovnáme do sklenic. Prokládáme kořením (hořčičná semínka, hřebíček, pepř, nové koření) a zaléváme horkým nálevem. Nálev je vlastně vývar z celeru a paprik doplnění vodou na příslušnou míru. Přidáváme sůl, cukr, ocet. Sterilujeme asi 20 - 30 minut po zahřátí na 85°C.
Očištěné zelí a papriky krájíme na proužky, mrkev na hranolky a cibuli na kolečka. Papriky povaříme asi 5 minut (vkládáme až do vroucí vody), pak vyjmeme a necháváme odkapat. Mrkev - a stejným způsobem i zelí - povaříme v osolené vodě asi 15 minut, scedíme a necháme odkapat. Připravenou zeleninu a syrovou cibuli klademe do sklenic a prokládáme propláchnutým kořením (bobkový list, hřebíček, pepř, nové koření a hořčičná semínka). Zaléváme vývarem z paprik doplněným na potřebné množství vodou, solí, cukrem, octem. Uzavřeme sklenice a sterilujeme asi 20 - 30 minut po zahřátí na 85°C.
Důkladně očištěné houby omyjeme, pokrájíme a vaříme ve slané vodě se lžící octa asi 3 - 5 minut. Poté je propláchneme vodou a necháme okapat. Do salátu přidáváme celer - nakrájený na hranolky, vařený v osolené vodě. Ve stejné vodě povaříme proužky papriky, ale kratší dobu. Odkapanou zeleninu a houby rovnáme do sklenic a prokládáme kořením. Salát zaléváme nálevem - vývarem z celeru doplněným vodou, solí, cukrem a octem. Uzavřené sklenice sterilujeme po zahřátí na 85°C asi 20 - 25 minut.
Jde pouze o obměnu zeleninových salátů s přidáním povařených hub. Jako nálev používáme paprikový vývar doplněný vodou, solí, cukrem a octem.
Použijeme stejné díly paprik, zelených rajčat a cibule. Jako koření pak feferonku, hořčičná semínka, pepř a nové koření. Nálevem bude doplněný vývar z paprik. Sterilujeme asi 20 - 25 minut po zahřátí na 85°C.
Na přípravu čalamády použijeme libovolný podíl okurek, zelených rajčat, paprik, cibule a bílého zelí. Papriky, zelí krájíme na proužky, rajčata na půlky, okurky a cibuli na kolečka. Do sklenic vrstvíme zeleninu ovařenou, pouze cibuli a okurky syrové. Prokládáme kořením a zaléváme horkým nálevem - doplněným vývarem z paprik. Doba sterilace je 20 - 25 minut po zahřátí na 90°C.
Použijeme mrkev, celer, petržel a sůl. Na kostky nebo hranolky nakrájenou zeleninu uvaříme ve slané vodě. Scedíme, necháme okapat a zvážíme. Přidáme sůl (na 1 kg zeleniny 250 g soli), promícháme a natlačíme do suchých sklenic. Povrch posypeme tenkou vrstvou soli a uzavřeme, Uchováváme v chladu a suchu.
Vyzkoušejte třeba tyto prověřené recepty
Sterilované pikantní okurky podle Richarda Nováka
(doba přípravy 1 hod )
Dobré sterilované zelí
(doba přípravy )
Sterilované kozí rohy
(doba přípravy 35 min )
Sterilované sladkokyselé fazolky
(doba přípravy 1 h 30 min )
Sterilované cibulky
(doba přípravy 1 hod )
Foto: Profimedia.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena