reklama
hledat uživatel
       

Zavařování zeleniny

Zeleninu, která se nám na našich zahrádkách urodí, můžeme zpracovat různými způsoby a uchovat si ji tak na období zimy. Samozřejmě ji můžeme rychlejším způsobem jednoduše zamrazit, ale pokud máme rádi pikantnější doplněk k pečeným masům, karbanátkům nebo jen k toastům, doporučuji zeleninu sterilovat, a to v podobě míchaných salátů nebo čalamád.

Míchaný salát s paprikou

Celer, mrkev pokrájené na hranolky vložíme do vařící mírně osolené vody a vaříme asi 15 minut. Očištěné papriky nakrájené na proužky povaříme 5 minut ve vývaru z celeru. Takto připravenou zeleninu a syrovou cibuli pokrájenou na kolečka urovnáme do sklenic. Prokládáme kořením (hořčičná semínka, hřebíček, pepř, nové koření) a zaléváme horkým nálevem. Nálev je vlastně vývar z celeru a paprik doplnění vodou na příslušnou míru. Přidáváme sůl, cukr, ocet. Sterilujeme asi 20 - 30 minut po zahřátí na 85°C.

Míchaný salát s bílým zelím

Očištěné zelí a papriky krájíme na proužky, mrkev na hranolky a cibuli na kolečka. Papriky povaříme asi 5 minut (vkládáme až do vroucí vody), pak vyjmeme a necháváme odkapat. Mrkev - a stejným způsobem i zelí - povaříme v osolené vodě asi 15 minut, scedíme a necháme odkapat. Připravenou zeleninu a syrovou cibuli klademe do sklenic a prokládáme propláchnutým kořením (bobkový list, hřebíček, pepř, nové koření a hořčičná semínka). Zaléváme vývarem z paprik doplněným na potřebné množství vodou, solí, cukrem, octem. Uzavřeme sklenice a sterilujeme asi 20 - 30 minut po zahřátí na 85°C.

Paprikový salát s houbami

Důkladně očištěné houby omyjeme, pokrájíme a vaříme ve slané vodě se lžící octa asi 3 - 5 minut. Poté je propláchneme vodou a necháme okapat. Do salátu přidáváme celer - nakrájený na hranolky, vařený v osolené vodě. Ve stejné vodě povaříme proužky papriky, ale kratší dobu. Odkapanou zeleninu a houby rovnáme do sklenic a prokládáme kořením. Salát zaléváme nálevem - vývarem z celeru doplněným vodou, solí, cukrem a octem. Uzavřené sklenice sterilujeme po zahřátí na 85°C asi 20 - 25 minut.

Míchaný salát s bílým zelím, paprikami a houbami

Jde pouze o obměnu zeleninových salátů s přidáním povařených hub. Jako nálev používáme paprikový vývar doplněný vodou, solí, cukrem a octem.

Ostrý zeleninový salát

Použijeme stejné díly paprik, zelených rajčat a cibule. Jako koření pak feferonku, hořčičná semínka, pepř a nové koření. Nálevem bude doplněný vývar z paprik. Sterilujeme asi 20 - 25 minut po zahřátí na 85°C.

Čalamáda

Na přípravu čalamády použijeme libovolný podíl okurek, zelených rajčat, paprik, cibule a bílého zelí. Papriky, zelí krájíme na proužky, rajčata na půlky, okurky a cibuli na kolečka. Do sklenic vrstvíme zeleninu ovařenou, pouze cibuli a okurky syrové. Prokládáme kořením a zaléváme horkým nálevem - doplněným vývarem z paprik. Doba sterilace je 20 - 25 minut po zahřátí na 90°C.

Zeleninová směs v soli

Použijeme mrkev, celer, petržel a sůl. Na kostky nebo hranolky nakrájenou zeleninu uvaříme ve slané vodě. Scedíme, necháme okapat a zvážíme. Přidáme sůl (na 1 kg zeleniny 250 g soli), promícháme a natlačíme do suchých sklenic. Povrch posypeme tenkou vrstvou soli a uzavřeme, Uchováváme v chladu a suchu. Zavařujete zeleninu jiným způsobem? Svůj recept můžete přidat zde. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Marcela V
    Marcela V

    zelenina ve slaném nálevu:

    celer 800g, petržel 500g a mrkev 1000g, může být i porek .Každé zvlášť nakrájet na kostky a uvařit skoro do měkka -porek nevařit nakrájet na kolečka. Všechno ve velké nádobě smíchat i s vývarem , ve kterém jsme zeleninu vařili a dát do zavařovacích sklenic raději menších. Do každé sklenice dát 1 lžičku soli a sterilovat 15 min na 90 C. Použití k rychlé přípravě jídla maso se zeleninou na pánvi nebo i do polévky.

    13.08.2007 13:39:20

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Zavařování zeleniny

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.