reklama
hledat uživatel
       

Agar-agar

Agar-agar (též kanten) je látka tvořená z 96% polysacharidem složeným zejména z agarózy a agaropektinu. Rostlinná "želatina" se vyrábí z některých druhů mořských řas - ruduch. Její využití jako první objevili obyvatelé Číny a Japonska již na počátku našeho letopočtu. Je zcela nekalorická a má léčivé účinky velmi prospívající našemu organismu.

Výroba želírovací látky

Proces výroby je velmi náročný, jak technologicky, tak finančně. Řasy se nejprve musí ručně sklidit, což se provádí během letních a podzimních měsíců. Řasy se musí zbavit vody a usušit, a to za nízkých teplot a bez přístupu vzduchu. Tato nejnáročnější část výroby se děje během listopadu až února. Látka agar má ve výsledku světlou barvy, má neutrální chuť a je bez kalorií. Prodává se ve formě prášku, vloček, plátků nebo hranolků. Nejlepších výsledků dosáhneme za použití práškového agaru.

Použití agaru v kuchyni

Agar dokáže na sto procent nahradit běžnější živočišnou želatinu. Jeho želírovací schopnosti jsou dokonce několikanásobně větší. Nejprve musíme nechat agar jako klasickou želatinu nabobtnat ve studené vodě a poté přivést k varu. Hned poté ztlumíme oheň a vaříme už jen velmi mírně po dobu asi dvou minut. Agar tuhne při 30-ti stupních a pevné konzistence postupně dosáhneme už při pokojové teplotě. Použití agaru se od klasické želatiny též neliší. Výborný je na zákusky, aspiky a k zahušťování místo jíšky

Když odhlédneme od kuchyňského použití, agar možná máme doma v podobně různých mycích gelů a šamponů. Můžeme se s ním setkat i v některých lécích. Ještě méně příjemné setkání představují operační zákroky, z agaru se složitou technologií vyrábějí vstřebatelné nitě. S agarem se pracuje též v mikrobiologických laboratořích.

Účinky agaru na organismus

Stačí jen podotknout, že by se bez agaru Japonci neobešli, a hned víme, že máme tu čest s abnormálně zdravou pochoutkou. Celá škála minerálních látek, vitamínů a bílkovin činí z agaru velmi vhodnou potravinu pro pacienty s různými chorobami. Je velmi vhodný při zácpách, při nadváze, při vysokém krevním tlaku a návalech horkosti. Je bohatým zdrojem jódu, vápníku a železa.

Agar bychom určitě měli mít v povědomí. Agar není žádným nedostatkovým zbožím, lze jej běžně zakoupit v drogeriích, lékárnách a prodejnách zdravé výživy. Vyzkoušejme jej někdy místo obyčejné želatiny.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 37
  • Věra
    Věra

    AGAR prášek 1000 g

    Přes objednávku v e-schopu v Olomouci koupila jsem ve výdejně 1000g Agar prášek za cca760 Kč, vydrží mi celý rok,
    malé balení nikdy nekupuji.

    31.12.2018 11:54:53

  • KVĚTOSLAVA
    KVĚTOSLAVA

    http://teplickedorty.cz/cs/oc hucovadla-glazury/2842-agar-ag ar-700-100g.html

    13.05.2017 11:10:52

  • Denisa
    Denisa

    Komentář k článku Zavrhněte želatinu, kupte si agar!

    Kolik pak takovej agar agar stojí dekuji

    13.05.2017 09:57:47

  • jiří 1950
    jiří 1950

    želírování

    většině příspěvků chybí zdravý selský rozum.samozřejmě volím agar agar

    15.06.2013 06:03:34

  • Boris Falkor Balej
    Boris Falkor Balej

    Když už jste se dostaly do debaty o nebezpečnosti éček, musím Vás upozornit na jedno z nejnebezpečnějších. Jde o nejsilnější oxidant. Je to E 948 a lze jej najít ve všech potravinách i když se o něm na obalu nedočtete.

    26.10.2012 17:56:01

  • Josef Látal
    Josef Látal

    Zkuste se podívat na stránky http://www.prodejbylin.cz/agar _rasa_mleta/index.html zde se dá koupit...

    26.07.2010 19:40:05

  • Martin
    Martin

    Zajímalo by mě, jak vysvětlí autor článku tvrzení, že polysacharidy, které podle článku tvoří až 95 % obsahu agaru, jsou zcela nekalorické. Vždyť polysacharidy jsou látky s relativně vysokým množstvím energie (stejně jako např. škrob). Nejsem nějaký odborník, ale právě proto by mě zajímalo erudované vysvětlení. Děkuji

    27.01.2010 12:46:59

  • www.gurmania.eu
    www.gurmania.eu

    Agar a Dr. Oetker

    Pokud se přikláníte k přírodním ztužovačům a nemůžete sehnat agar, kupte si želatinu v prášku od Dr. Oetkera, je totiž také zcela na přírodní bázi. Obsahuje karubin a karagenan, což jsou želírovací prostředky získávané z rohovníku obecného /svatojánský chléb/ a mořských řas. Označení v chemii nesou jako E 407 a E 410. Vždy se ale pro jistotu dívejte na složení.

    28.08.2009 09:24:22

  • kk
    kk

    neprotirecite si tak nahodou, kdyz nejdrive tvrdite, ze agar je "zcela nekaloricky" a pak ho vychvalujete, ze obsahuje bilkoviny...?

    02.07.2009 04:32:30

  • existuje
    existuje

    hezký den, chtěla bych se zeptat, jestli náhodou neexistují želatinové bonbóny z agaru,v jedné výživě zdravé jsem se ptala, ale o ničem nevěděli:( děkuji za odpověď

    14.06.2009 19:30:51

  • Tom Yam
    Tom Yam

    jojo, Šárko asi jste mě nepochopila, asi jsem o něco starší než Vy a tak si pamatuji, že ještě před 5 lety byly "ečka" špatný všechny. Proto se Vás chci zeptat, když mluvíte o "hnusech" stejně jako Vaši předchůdci před pěti lety, jste vystudovaný odborník na výživu? Nebo chemik? Nebo potravinářský specialista? Nebo nebojácný opakovač veřejného mínění. Já jsem potravinářský analitik a vystudoval jsem potravinářsko chemickou vysokou školu. Držím Vám palce!!! Tom Yam

    04.05.2009 18:01:47

  • Dana
    Dana

    Nedávno jsem koupila výrobek od Dr. Oetkera s názvem Cukrárenské želé a jeho složení je: cukr, Agar, barviva. Po uvaření dobře a rychle tuhne. Na cenu si nepamatuji.

    07.03.2009 16:46:25

  • Jarka
    Jarka

    Prosím o přesný recept na vaření agaru na ovocný dort a jakou má trvanlivost?Děkuji Jarka

    01.02.2009 22:50:29

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      Dobrý den, zatím jsem ovocný dort s agarem nezkoušela. Ideální poměr by měl být asi 10g agaru na litr tekutiny, spíše se ale držte návodu. Trvanlivostí si též nejsem příliš jistá, na internetu jsem ale našla cukrárnu, která u dortu s agarovoým aspikem uvádí 3 dny.

      04.02.2009 10:54:07

  • Tom Yam
    Tom Yam

    článek je dobrej a je tam téměř vše co se dá o agaru povědět, ale mě by zajímalo, co řeknou chytráci ze zdravé, vegetariánské či jiné pochybné výživy tomu, že jak agar tak želatina jsou "Éčka" konkrétně Agar E406 a želatina E441. Agar se používá jeko pevnější želírovací prostředek, v pevném stavu vydrží až 80°C a tak se dá použít jako teplá součást jídla - např. tomatové želé je super.

    22.01.2009 09:19:54

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      koukněte na www.emulgatory.cz , tam objevíte seznam nejběžnějších éček. Agar tu je uveden jako neškodný, spolu s ním i vitamín C, ovocné pektiny, včelí vosk atd...pak je tu také seznam "hnusů" neboli zdraví škodlivých éček, takže na ty bacha. želatiny a agaru bych se ale nebála.

      22.01.2009 15:34:52

  • želatiny
    želatiny

    Re

    Žerte želatinu, zavrhněte agar. S vegetariánama do friťáku.

    13.11.2007 21:39:05

  • bod
    bod

    Zadal jsem do vyhledávače AGAR a PRODEJ. Našel jsem hned. 3 (slovy tři¨§ deka za 91,50 Kč. Takže se na AGAR leda vykašlu, a pochutnám si na zdravé želatině. Jak v prášku, tak i v pečeném koleně. Peněz mám díkybohu dost, zbylo by i na agar. Ale při takovém hospodaření bych časem skončil s dluhy u lichvářských společností. Je tisíce zdravých potravin za babku. Agar nechávám japoncům a připíjím jim na zdraví se zvoláním Hoď-hó-tam!

    13.11.2007 15:50:59

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      Re: Za 91,50

      Dobrý den, zajímalo by mě, kde jste hledal? Já jsem objevila 10gramový sáček za 14 korun, 20gramový za 31 korun atd. Navíc na rozdíl od želatiny stačí na daný obsah vody menší množství agaru. Ale želatinu Vám samozřejmě neodpírám:-)

      14.11.2007 10:31:59

    • kapitol
      kapitol

      Re: Za 91,50

      Dnes jsem si agar koupila ve zdravé výživě v podobě prášku 10 g za 15 Kč.

      12.02.2009 18:32:06

    • ondrd
      ondrd

      Re: Za 91,50

      si vůl se dá sehnat za 12,-kč přál bych ti aby tě nechali první rok vyrůstat v tlačenici se stejně starýma prasatama kde se nemůžeš ani pořádně postavit a kmili tě protejnama a jinejma hrozně zdravejma chemikáliema a ještě dostatečnou zásobou antibiotik a pak tě zabily mučivou mrtí pak říkej něco o zdravé želatině dobrou chuť

      11.03.2010 14:55:00

    • Jan Samiec
      Jan Samiec

      Re: Za 91,50

      Leda neinteligentní člověk jí jídlo, kvůli kterému musí umřít jiná živá bytost. Pouze lidská forma inteligence je schopna pochopit, o čem je zabíjení jiných živých bytostí. Zvířata jednají instinktivně, proto se zabíjejí mezi sebou kvůli potravy, nemají k tomu uzpůsobeno myšlení. Člověk ano, má inteligenci k tomu, aby pro jeho obživu nemusela trpět žádná žvoucí bytost a hledal způsoby jak zabíjení zamezit, v opačném případě hledá jen výmluvy, aby obhájil svou hloupost a mohl se poplácávat po rameni se stejnými hlupáky, kteří mu v tom dávají za pravdu a nejednají jinak než zvířata, zač si samozřejmě ponesou zaslouženou odměnu. Hare Kršna

      11.06.2012 15:20:50

Celkem záznamů: 37

Přidat příspěvek k článku Zavrhněte želatinu, kupte si agar!

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.