reklama
hledat uživatel
       

Abychom zbytečně neplýtvali, naučili lépe v kuchyni hospodařit a nakonec i lépe hospodařit s finančními prostředky, je vhodné využít některých rad a zkušeností, které se nabízí. Naučíme se tak i střídmosti ve spotřebě - ať už vycházíme z rad zdravotníků, kuchařů nebo jen z nutnosti s ohledem na rodinný rozpočet.

Jak tedy s potravinami nakládat? Dnes si povíme o některých z nich:

Chléb a pečivo

Chléb vyžaduje sušší prostředí pro skladování. Je vhodné jej zabalit nejprve do čisté lněné utěrky, pak teprve do igelitového nebo mikrotenového sáčku.

  • Zbytky tvrdého chleba použijeme k přípravě chlebové polévky.
  • Pokrájený na kostičky a osmažený chléb vkládáme do zeleninových, luštěninových či krémových polévek.
  • Strouhaný chléb je vhodný na zahuštění guláše, omáček, ale i bramborákového těsta, kde velmi dobře nahradí mouku.
  • Zatvrdlý chléb - využijeme na topinky, smaženky či toasty.
  • Zbylé světlé pečivo - plátky - na přípravu toastů.
  • Pokrájené světlé pečivo - do houskových i bramborových knedlíků.
  • Ztvrdlé světlé pečivo - na přípravu strouhanky - pro obalování, na vysypávání forem před pečením.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko se znehodnocuje světlem a teplem, a proto ho skladujeme v temnu a chladu. Zároveň mléko chráníme před různými pachy, které rychle přejímá (z kysaného zelí nebo uleželého sýra).

  • Pokud nemáme možnost mléko správně uskladnit, svaříme ho (vzkypět, odstavit, zchladit - tak si uchová bílkoviny a vitamíny).
  • Sušené a kondenzované mléko - uchováváme v suchém, chladném místě.
  • Sušené mléko - nevaříme, jen rozšleháme v teplé vodě.
  • Pokud přidáváme mléko do polévek nebo omáček, tak vždycky až po kyselých přísadách, jinak se mléko srazí.
  • Kysanou smetanu do polévek nebo omáček dáváme až nakonec, aby nedělala krupičky a nesrážela se.
  • Aby se nám nepřipalovaly mléčné kaše či pudinky, stačí nejprve svařit malé množství vody, pak teprve dolít mléko.
  • Máslo a měkké sýry - nerozbalujeme celé z folie, aby nevysychaly. Snažíme se je vždycky zabalit zpátky do folie. Tak si zachovají své aroma a biologické hodnoty.
  • Tvrdé sýry balíme do mikroténových sáčků, neokorají nám.
  • Ztvrdlý sýr, chceme-li ho ještě použít, namočíme na několik hodin do mléka - dá se pak strouhat.
  • Podáváme-li sýr v kuse na stůl, pak na prkénku s nožem; strouhaný sýr, připravujeme těsně před použitím, aby neokoral.

Máte zájem dozvědět se o tom, jak nakládat s vejci, s masem, přílohami či zeleninou? O tom si povíme něco příště.

Foto: Profimedia.cz



Přidat příspěvek k článku Zbytky v kuchyni 1

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.