reklama
hledat uživatel
       

Vejce

Koupovaná nebo domácí vejce nikdy před uskladněním neumýváme. Připravily bychom je o přirozený ochranný povlak a vejce by se dříve zkazila. Při přenášení zacházíme s vejci opatrně, abychom nepoškodili bílkové putko, které udržuje žloutek ve středu vejce. Tak by žloutek plaval, nalehl ke skořápce a byl snadno napadán bakteriemi. Vejce se zkazí.

  • Skladujeme-li vejce, tak na platech špičkou dolů.
  • Při vaření vkládáme vejce do vroucí vody lžící, aby nepraskla skořápka. Nikdy ne však vejce studené přímo z ledničky, protože praskne. Dobu varu počítáme od chvíle, kdy voda začne znovu vařit.
  • Naměkko vaříme menší vejce 2 1/2 minuty, větší 3 minuty.
  • Nahniličko - podle velikosti 3-4 minuty.
  • Natvrdo vaříme vejce 8 - 10 minut.
  • Míchaná vejce můžeme nastavit sýrem, zbylými knedlíky, osmaženou houskou, krupicí, rýží či dušenou zeleninou. Lze použít i zbytky tepelně upraveného masa a ryb i uzeninu.
  • Vajíčky natvrdo nebo smaženými můžeme nahradit maso (především v zapékaných pokrmech - s rýží, těstovinami, zeleninou).
  • Pokud nám zbudou bílky, využijeme je ke spojení různých masových hmot - sekanin. Syrový bílek má totiž výbornou spojovací schopnost.

Maso, ryby, drůbež

Dospělý člověk by měl denně dostat asi 100 g bílkovin. Alespoň polovina by měla být živočišnými. Měl by tedy sníst asi 100 g masa, ale tuto porci stejně dobře nahradí 100 g měkkého tvarohu nebo 80 g ementálu, 3/4 l mléka, 2 vejce nebo 2 sklenice jogurtu.

  • Pokud vaříme polévku z tučného masa, sebereme po vychladnutí s povrchu tuk.
  • Na odebraném tuku z polévky můžeme osmahnout zeleninu nebo maso - přidáním do polévky tak dodáme chuť a barvu.
  • Můžeme na tomto tuku opražit i droždí - přidáním do polévky zlepšíme chuť, masovou vůni a obohatíme vitamínem B.
  • Maso k vaření vkládáme do vroucí osolené vody. Mírným varem docílíme čistý vývar, maso ztratí méně na hmotnosti a má lepší chuť.
  • Pokud nám zbude vařené, dušené nebo pečené maso - můžeme je přidat do sekanin. Jen přidáme více vajec - pro lepší spojení.
  • Kosti z masa - výborně se hodí k vývarům na polévku, jak vepřové, tak i hovězí, drůbeží i rybí.
  • Ze zbytků masa můžeme připravit pomazánky, saláty, zapékané pokrmy, nádivky. Prostě všechno možné.
  • Vařené maso, které chceme podávat až další den, opékáme po nakrájení na porce v tuku. Podlijeme je trochou polévky a tím maso zvláční.
  • Mleté maso, které nám zbude, využijeme na přípravu rychlé polévky.
  • Tučné odřezky masa - můžeme využít na plnění rolád, závitků, ptáčků nebo semlít s uvařenou rýží nebo vejci.
  • Z mletého masa můžeme udělat i více různých pokrmů - sekanou,knedlíčky do polévky, biftečky, karbanátky atd.
  • Vařené maso můžeme vrátit zpět do polévky, ale lze ho využít i jako ovar s hořčicí a křenem nebo podávaný s vhodnou omáčkou - okurkovou, cibulovou, rajskou, křenovou.
  • Rybí maso obsahuje hodně vody, má volnější a jemnější vlákna. Rychleji tedy podléhá zkáze než jiná masa. Je vhodné je dříve spotřebovat.

Pokud si někdo myslí, že stále něco chybí, nemýlí se. Ano, při snažení všech kuchařinek nebo kuchařů dojde občas k tomu, že neodhadneme množství surovin na přílohu nebo zeleninovou oblohu. Co dělat s těmito zbytky? Poradíme příště!



Přidat příspěvek k článku Zbytky v kuchyni 2

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.