Dort dělá dortem hlavně jeho konečná úprava, tedy poleva a krásné zdobení - různé tvary z marcipánu, krémové ozdoby, ovoce a želé. Ale i posypání kokosem, strouhanou čokoládou, sekanými ořechy či cukrářským zdobením.
Dort před krájením necháme úplně vychladnout. Teplý dort se velice špatně krájí, spíše se drolí. Dort rozkrojíme (jednou nebo dvakrát) dlouhým dortovým nožem nebo nožem s pilkou. Pokud máme strach, že nebudeme přesní, namalujeme si hrudkou moučkového cukru po obvodu čáru a krájíme podle ní, nebo si namalujeme jen kolmou čárku, abychom věděli, která místa po namazání dortu patří na sebe. K přenášení rozkrojených částí používáme tenký dortový plech s držákem nebo dno jiné dortové formy (stejných rozměrů). Můžeme si také vypomoci tvrdým (silnějším) papírem.
Jednotlivé díly dortu si podle chuti můžeme prokapat rumem, likérem, citronovou nebo pomerančovou šťávou, či pouze ovocným sirupem. Krém na naplnění většinou připravujeme z másla, cukru a žloutků (200g, 200g a 1 - 2ks). Máslo utřeme s cukrem a smícháme se žloutky. Krém můžeme "nastavit" pudinkovou kaší uvařenou z 250ml mléka a 25g pudinkového prášku (různých příchutí). Přidáním jemně mleté vanilky připravíme vanilkový krém; přidáním 2 lžic černé kávy připravíme kávový krém; přidáním 30g kakaa zase kakaový krém nebo přidáním 50g jemně mletých ořechů krém ořechový. Rozkrojený dort uvnitř naplníme, složíme díly správně na sebe a krémem potřeme i okraje dortu. Pak dort po obvodu posypeme jemně sekanými oříšky nebo mandlemi, kokosem či strouhanou čokoládou nebo můžeme použít i mleté oplatky nebo drobečky sušenek. Dort můžeme po celém obvodu v drobení také obalit. Pak teprve potřeme krémem i povrch dortu.
Přidáme-li tekutou přísadu (např. černou kávu) ve větších dávkách či horkou, naopak přidáme-li pudink příliš studený, může se nám máslový krém srazit. Pomoc je však velmi jednoduchá - mísu s krémem nahřejeme ve vodní lázni, znovu umícháme a do krému vmícháme kousek másla utřeného s cukrem krupicí.
Krém na povrchu dortu pečlivě uhladíme dlouhým dortovým nožem. Pro slavnostní příležitosti stříkáme krém na povrch dortu cukrářským sáčkem s hvězdičkovou trubičkou. Pokud nám přijde stříkání příliš pracné, povrch dortu můžeme také jen jednoduše posypat jako jeho okraje. Sypání nám ale vždy musí odpovídat příchuti použité v krémové náplni. Není vhodné kombinovat např. ořechový krém a sypat kokosem. Zdobení dortu je vždy věcí vkusu a neznamená, že čím je dort zdobenější, tím je i krásnější. Někdy méně může znamenat více. Velice zdařilá je kombinace máslového kokosového (vanilkového, karamelového) krému a marcipánových ozdob různých tvarů a barev . Nebo také ořechovým krémem naplněný dort zdobený pouze celými velkými jádry vlašských ořechů. V letní sezóně zdobíme dorty třeba pouze šlehanou smetanou a sypeme čerstvým ovocem, popřípadě přelijeme želatinou.
Povrch dortu můžeme ozdobit i polevou. Dort musí být vždy zcela vychladlý a před poléváním je dobré povrch dortu potřít tenkou vrstvou nahřáté marmelády, která ucpe póry v těstě. Dort klademe na takovou podložku, ze které dobře odstraníme steklou polevu. Poleva nesmí být příliš hustá, ale naopak ani příliš řídká. Polevu se snažíme rychle rozetřít dlouhým dortovým nožem. Před finálním dozdobením necháme polevu na dortu úplně ztuhnout.
Na našich stránkách vareni.cz je z čeho vybírat, proto se nebojte a pusťte se do pečení. Stejně tak si můžete vybrat i krémy nebo polevy a dort si udělat podle svých představ.
Kakaový dort s ovocem
(doba přípravy 1 h 30 min )
Vídeňský Sacher dort
(doba přípravy 1 hod )
Jemný cheesecake
(doba přípravy )
Narozeninový dort s mascarpone a ovocem
(doba přípravy 1 hod )
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena