reklama
hledat uživatel
       

Recept na výborný salát z černé čočky

1) Příprava surovin.

Na čočkový salát si připravíme 150 g černé čočky. Ta se nemusí předem namáčet a je uvařená za pár minut, ale můžeme použít i jinou čočku a připravit ji dle návodu na obalu. Dále budeme potřebovat 2 lžíce medu, sůl, pepř, 2 lžíce másla, olivový olej, 150 g čerstvého sýra (lze nahradit zakysanou smetanou či tvarohem), hrst čerstvé petrželky, limetku nebo citron a zeleninu podle oblíbenosti, zde jsme zvolili batát, cibuli, papriku, růžičkovou kapustu a ředkvičky.


2) Nejprve si propláchneme černou čočku, dáme do hrnce, zalijeme zhruba čtyřnásobným množstvím vody a vaříme.

V průběhu lehce osolíme a zamícháme. Čočku vaříme cca 20 minut doměkka, zrníčka však zůstanou pevná. Poté slijeme přebytečnou vodu.


3) Mezitím si připravíme zeleninu.

Batát, papriku a cibuli si očistíme a nakrájíme na kostky. Česnek necháme ve slupce, jen seřízneme špičku.


4) Zeleninu přendáme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme, česnek postavíme řeznou stranou dolů.

Zeleninu pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C doměkka, je hotová za cca 20 minut.


5) Nejchutnější způsob přípravy růžičkové kapusty je takzvaně "na zádíčka". Nejsou pak hořké, nezískají typický sirnatý zápach, zůstanou krásně zelené a na skus připravené. 

Jednotlivým růžičkám odřízneme košťál, sejmeme svrchní listy a přepůlíme.


6) Rozehřejeme si pánev, rozpustíme dvě lžíce přepuštěného másla (případně klasické máslo s trochou oleje), naskládáme kapustičky řeznou stranou směrem dolů a ztlumíme plamen zhruba na polovinu.

Takto opékáme asi dvě minuty, kontrolujeme, zda je řezná strana již opečena dozlatova.


7) Pokud je již řezná strana opečena dozlatova, kapustičky obrátíme na vypouklou stranu, tedy tzv. "na zádíčka". Osolíme, opepříme, pokapeme lžící medu a dílkem limety či citronu.

Pánev přikryjeme, odstavíme a necháme dojít.


8) Mezitím si nakrájíme čerstvou petrželku a ředkvičky.

9) Stroužky upečeného česneku vyjmeme ze slupky, rozmačkáme vidličkou, smícháme s čerstvým sýrem (případně zakysanou smetanou či tvarohem), částí nasekané petrželky, můžeme i osolit, opepřit, přidat lžíci medu a zakápneme limetkou.

10) Ve větší misce smícháme scezenou čočku, zeleninu a vše smícháme dohromady. Můžeme ještě lehce zakápnout limetkou.

11) Teplý čočkový salát podáváme společně s dipem z čerstvého sýra a pečeného česneku. Dozdobíme nasekanou petrželkou.

Čočkový salát a finanční náročnost

Ingredience na čočkový salát nás vyjdou na zhruba 95 Kč, záleží na výběru surovin.

Víte, co je bazální metabolismus a jak si ho spočítat?



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Zdravý čočkový salát s pečenou zeleninou krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.