Grapefruit je veliký citrus, příbuzný pomeranči a citronu. Známe a můžeme si koupit hned vícero druhů grepu, a to žlutý, růžový nebo červený. Jsou velice šťavnaté, kyselé, ale i sladké. Grepy byly objeveny na Barbadosu asi v 18. století. Jeho název je z anglického slovíčka grapes, což jsou hrozny. Grepy tak totiž při růstu vypadají. Pěstují se v Brazílii, Izraeli, Texasu a také v Kalifornii a na Floridě.
Určitě všichni víme, že grepy obsahují vitamin C. Nejsou sice tak oblíbené jako pomeranče, ale měli bychom je do jídelníčku zařazovat častěji. Pomáhají nám proti rýmě a nachlazení, zabraňují určitým druhům rakoviny.
V grepech najdeme také látku, která se nazývá Lycopene. Je to červený pigment, který způsobuje červené zabarvení některých druhů grepů. Působí jako antioxydant a má protirakovinové účinky. Pokud budeme grepy často jíst, snižujeme tím možnost, že se u nás vyskytne rakovina prostaty, plic a žaludku.
Pektin je další důležitou látkou, kterou grepy obsahují. Obsahují ho i jablka a je to hmota asi jako gel, která ve střevech zachycuje škodlivé látky, tuky a cholesterol. Grapefruit pomáhá předejít rakovině prsu, redukuje vápníkové oxalaty, které zapříčiňují kameny v játrech.
Grapefruit je výborným partnerem, pokud se půst rozhodnete držet. Pokud budete pít jeho šťávu, můžeme tak držet půst i několik dní, pokud budeme hodně hladoví, dáme si i jeho dužinu.
Foto:
Profimedia.cz