reklama
hledat uživatel
       

1) Příprava surovin.

Na batátové noky si připravíme: 500 g batátů, 1 hrnek ricotty nebo Lučiny, ¼ hrnku parmezánu (nebo Grana Padano), 1 lžičku soli, 1,5 hrnku polohrubé mouky 1 balení listového špenátu, 100 ml smetany ke šlehání, 1 stroužek česneku, sůl, pepř a máslo (nejlépe přepuštěné) dle potřeby.


2) Nejprve očistíme batáty a nakrájíme je na kostky. Uvaříme doměkka a slijeme.

3) Do mixéru vložíme uvařené batáty, které jsme co nejvíce zbavili vody, přidáme ricottu (případně Lučinu), sůl, nastrouhaný parmezán a rozmixujeme.

4) Jakmile je směs rozmixována do hladké kaše, přimícháme mouku a vytvoříme těsto.

5) Následně si těsto přemístíme na podsypaný vál, dle konzistence přidáme více mouky, ale jen tak, aby nebylo těsto lepivé. Nepřidáváme mouky zbytečně velké množství, aby nebyly noky tuhé.

6) Z těsta si vždy odkrojíme část, ze které vyválíme hada a ukrajujeme noky, které vaříme po částech ve vroucí vodě.

7) V mezičase si připravíme špenát, tedy na lžíci másla zlehka provoníme nakrájený stroužek česneku, přidáme spařený listový špenát, podlijeme smetanou, necháme směs podusit a odpařit přebytečnou vodu. Dochutíme solí a pepřem.

8) Batátové noky se vaří velmi krátce, jakmile vyplavou, vylovíme je cedníkem. Uvařené noky dáváme do mísy se lžící másla a velmi lehce promícháme. Zabráníme tak slepování. Proces vaření noků opakujeme po várkách, dokud nejsou všechny uvařeny.

9) Nakonec můžeme noky zlehka orestovat na pánvi na kousku másla. 

10) Batátové noky servírujeme společně s připraveným špenátem.

Batátové noky a finanční náročnost

Ingredience na 4 porce batátových noků se špenátem nás vyjdou na zhruba 120 Kč.

Vyzkoušejte také: 

Přílohové noky
(doba přípravy 15 min )

Polévkové noky
(doba přípravy 25 min )

Houbové noky
(doba přípravy 1 hod )

Dýňovo-bramborové noky s krémovou omáčkou
(doba přípravy 1 hod )

Dýňové noky se špenátem
(doba přípravy 1 h 15 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Petr
    Petr

    Na Kubě vycházel oběd na elektrárně na 0,70kč

    Nedělejte noky ale placku jako puk, pak to celé obložte pečenými fazolkami a máte hotovo. Kubánci tím nahrazují maso.

    21.03.2020 13:27:15

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Zdravý oběd snadno a rychle: Batátové noky se špenátem krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.