reklama
hledat uživatel
       

Zdravý zdroj energie

Na našem trhu seženeme mnoho druhů chleba a pečiva a přitom možná ani nevíte, jak je chléb důležitý a zdravý pro naše tělo. Chléb má pověst fádní a nepřínosné potraviny, po které se navíc tloustne. To ale není pravda, protože bychom se divili, co všechno nám chléb dodává za živiny.

Díky vysokému obsahu vlákniny je vybrané pečivo účinnou zbraní pro prevenci a léčbu střevních potíží. Chléb obsahuje také vysoké množství železa a vápníku, který je nenahraditelný pro stavbu kostí a zubů. Fáma, že se po chlebu tloustne je nesmysl. Tloustneme jen po tom, co si na chleba namažeme. V evropských zemích jsou už k dostání rozličné druhy chleba a pečiva, tak si jednotlivé druhy vyjmenujeme a něco si o nich řekneme.

Bagel

Židovská pochoutka z kynutého těsta, která se peče sypaná kmínem, mákem nebo hrubou solí. Vyrábí se z pšeničné mouky a existuje i v ochucené cibulové verzi.

Žitný chléb

Už název napovídá, že je vyroben z žitné mouky a jí se převážně v Německu a Rusku. Tento druch chleba má kyselejší chuť je hustý a sytý.

Brioška

Kynutá houska, která pochází z Francie. Chutí je velice podobná chlebu. Ze všech druhů pečiva je brioška nejvíce kalorická. Obsahuje totiž spoustu másla a taky vejce.

Croissant

Velice sytý rohlík pečený z lístkového těsta, jehož tvar je podobný rohlíku. Má vysoký obsah tuků a je oblíbený hlavně k snídani ve Francii.

Ciabatta

Chlebík, který pochází z Itálie. Říká se mu také olivový chleba. To podle toho, že jeho těsto obsahuje velikou část olivového oleje. Velice často jsou do něj přidávány bylinky. Bylinkami je chléb buď posypaný nebo už jsou uvnitř těsta. Zapékají se do něj také olivy nebo rajčata.

Tortilla

Oblíbené hlavně v Mexiku. Vyrábí se z kukuřičné mouky, vody a soli. Toto nekynuté pečivo se připravuje na rozpálených plotnách.

Pumprnikl

Tento tmavohnědý žitný chléb má původ v Německu. Je velice těžký a jeho příprava také. Vaří se a peče se v páře až několik hodin. Jeho nakyslá chuť je velice výrazná.

Pita

Je jeden z mnoha druhů arabských placek. Většinou se podélně rozřezává a plní se různorodými náplněmi ze zeleniny i masa. Pitu si můžeme zakoupit už i u nás v bílé nebo celozrnné verzi.

Ovocné chleby

Pečou se většinou ze sladového těsta nebo z těsta na bílý chléb. Jen je v něm přídavek cukru nebo karamelu. Různé druhy se poté rozdělují různě, ale většinou podle náplní, a to bývají rozinky, sušené nebo kandované ovoce.

Nán

Tento chleba pochází z Indie. Je vysokým zdrojem niacinu a tiaminu. Je to plochý chléb, který má tvar jako kapka a peče se na rozpálené straně pece, která se jmenuje Tandori.

Muffins

Tento anglický kulatý bochánek se peče z kynutého těsta. Má dost tuhou kůrku a jemně nahořklou chuť. A běžně se v cizině prodává v několika ochucených verzích jako čokoládové, ovocné nebo sýrové.

Focaccia

Je italský kynutý chlebík, který je pečený z podobného těsta jako pizza. Obvykle má tvar placky a můžeme ho sehnat ochucený různými bylinkami, česnekem. Dá se také podávat s různými náplněmi, většinou zeleninovými.

Crumpet

Jsou malé oválné placičky. Pečou se z kynutého těsta a mají velice slanou chuť. Z jedné strany jsou rýhované jako plástev. Foto: Profimedia.cz

Přidat příspěvek k článku Zdravý zdroj energie

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.