reklama
hledat uživatel
       

Želatina

Gumoví medvídci, delfínci či dokonce zubní protézy určitě nejsou nikomu neznámé. Stejně tak ovocné želé dorty či masové aspiky patří k oblíbeným laskominám. A to díky zázraku jménem želatina.

Co je želatina

Želatina je bílkovinná látka živočišného původu, která nachází své využití zejména v potravinářském průmyslu. Želatina má vynikající vlastnosti. Teplotou se ve vodě rozpouští, chlazením pak ztuhne a zpevní výsledný pokrm. Konzistence hotové želatiny je velmi podobná počátečnímu kolagenu. Vzniká vyvařením šlach, kostí, kůží a jiných živočišných surovin bohatých na kolagen. Ten se vařením přemění na bezbarvý gutin. V cukrářském průmyslu se k želírování mnohdy místo živočišné želatiny používá ovocný pektin. Absence klasické želatiny známé pod názvem E441 je především pro vegetariány dobrou zprávou. V poslední době se v potravinářství užívá i výroby želatiny z rybích produktů, která je vhodnou alternativou pro vyznavače islámu, judaismu či hinduismu.

Použití želatiny

Nejvíce je želatina používaná pro výrobu aspiků, huspenin a dalších dobrot. Pro ně se využívá vepřových jatečních zbytků. Pro využití v chemickém průmyslu se používá hovězích součástí. Samozřejmostí je důkladné veterinární testování všech živočišných komponentů, které budou k výrobě želatiny použity. Možná, že někteří z nás ani netušili, že želatinu někteří výrobci používají k zahušťování takových potravin jako jsou jogurty, zmrzliny a margariny. Zvláště hojné množství želatiny se nachází v nízkotučných výrobcích. Dále se používá pro zjemnění chuti vína a piva. Želatina se používá ve farmacii k výrobě vstřebatelných a dobře polykatelných obalů kapslí. Dále ji jistě znají všichni, co se věnují vyvolávání fotografií, protože se přidává do fotografických emulzí. Želatinu v jisté formě najdeme též v sirkových hlavičkách a smirkovém papíru. Možná jste slyšeli, že želatinu používají i akvabely ke zpevnění účesů. Ostatně kdybychom někdy měli nouzi o profesionální vlasový gel, želatina jej může nahradit.

Jak získat želatinu

Kromě nákupu polotovaru si želatinu dokonce můžeme připravit sami doma. Vařením kostí a chrupavek se totiž kolagen rozpouští do vody a po vychladnutí má tekutina gelovou konzistenci, některé pokrmy jsou na tomto principu dokonce založeny. Nepředpokládám však, že by se někdo z nás pouštěl do výroby želatiny sám. Obzvláště, když se v obchodech nachází mnoho značek želatinových plátků, práškových a granulovaných substancí. Návod nejprve doporučuje nechat želatinový polotovar krátce nabobtnat ve studené vodě a poté téměř přivést k varu. Každá želatina má takzvanou Bloom hodnotu, která se pohybuje od 50 do 300. Čím vyšší je tato hodnota, tím tužší konzistenci bude želatina mít.

Zdraví díky želatině

Želatina je bohatá na aminokyseliny. Obsahuje jich celkem 18, z toho polovinu tvoří velmi důležité esenciální aminokyseliny. Želatina navíc neobsahuje cholesterol. Další spíše zanedbatelnou složku tvoří minerální soli. Artritida a osteoporóza jsou nejčastějšími onemocněními pohybového ústrojí. Zahraniční studie prokázaly, že pravidelná konzumace želé má preventivní a regenerační účinky. Dále podporuje produkci kloubního mazu, který usnadňuje pohyblivost mezi kloubními spojeními. Někdo si libuje v pojídání masových křupek a chrupavek, které by nám udělaly podobnou službu. Želatiny se tedy rozhodně nemusíme obávat. Je dietní, zdravá a na ovocných dortech vypadá i velmi esteticky. Foto: Profimedia.cz

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 12
  • Josef
    Josef

    Čirý aspik po domácku.

    V článu se okecává kdeco, ale jak připravit čirý aspik, který lze použít pro studenou kuchyni, tam není. zkoušel jsem čiření bílkem, ale je to stále kalné.

    13.02.2016 22:09:26

  • sakhri smail
    sakhri smail

    eurl aridha

    Dear sir, We are a Algerian company specilalised in raw food, after consultation of your website, we are very interested to work with your company. please give us all prices of your products in waiting of positive response. Please accept our since greetings

    19.01.2010 15:34:46

  • josef tolar
    josef tolar

    lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

    Jako civilizovanný člověk si díky inteligenci uvědomuji,že jíst kůži,kosti či šlachy opravdu není potřeba a je to spíše přežitek z doby neandrtálské nebo něčeho podobného... Co se zdravý týče je potřeba podotknout, že všechny výše zmiňované ingredience obsahují notné množství látek, kterými jsou zvířata vyživována,často se jedná o velmi nezdravé chemikálie z oblasti lékařství. Na závěr bych chtěl autorku poprosit,aby než napíše že ¨ Želatiny se tedy rozhodně nemusíme obávat.' se na celou záležitst kolem daného předmětu koukla truchu více ze široka, protože podle docela dlouho známých výzkumů je známo, že látky které pocházejí z 'šlach, kostí, kůží a jiných živočišných surovin' lidské tělo považuje za něco jako cizorodé a kromě jiného vytváří kolem nich jakousi ochranou kapsli. To znamená, že pokaždé když něco takového jíme,naše tělo zbytečně vynakládá energii na to aby se o tyto látky postaralo.

    09.05.2007 10:58:10

    • Šárka Kořenková
      Šárka Kořenková

      Re: lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

      Dobrý den, nemyslím si, že by metabolické zpracování životně důležitých aminokyselin bylo zbytečně vynaloženou energií, to bych spíš viděla v tom, když si někdo dá na posezení čtvrt kila bůčku. Želatina není zrovna potravina, kterou bychom jedli na kila. V dnešní době se navíc bohužel jen těžko najdou potraviny, které by pro tělo byly naprosto necizorodé. Věta "želatiny se tedy rozhodně nemusíme obávat" byla míněna spíše z hlediska BSE a podobných chorob, na níž jsou veškeré živočišné potravinové produkty testovány.

      09.05.2007 13:44:38

    • šárka S.
      šárka S.

      Re: lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

      Naprosto s Vámi souhlasím. Paní Šárka Kořenková napsala takový "hezký" článek zřejmě z nevědomosti, proto by měla danou věc mnohem hlouběji prostudovat a až potom o ni psát.... Mate tím ostatní....

      19.05.2007 11:16:27

    • Zdeno
      Zdeno

      Re: lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

      Tož já odborník nejsu, ale zajímalo milý pane, z čeho vaříte vývary a polévky? Nejlepší jsou totiž z kostí, šlach a dalších věcí, které haníte. Málokdo má peníze na to, aby si polévku uvařil z kvalitního libového masa a co si budeme povídat, pak to stojí za prd. Tyto věci (šlachy, kůže, občas i kosti a chrupavky) jsou samozřejmě i součástí mnoha uzenin, sekaných a dalších věcech a to nejsem v těch kupovaných. Jejich konzumace je podle vás taky přežitek?

      21.05.2007 12:20:11

    • Milan
      Milan

      Re: lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

      zda je něco zastaralé a přežitek tak to jste Vy pane Pepo, protože jste ještě nezemřel, tak Vás může potkat, že ty želatinové pilulky budete polykat ani nemrknete a ještě si budete libovat, že se Vám ulevilo. A co se týče zvířat, Vy máte hodně daleko za těmito tvory kteří se chovají lépe než námy prezentovaná lidská společnost, takže raději se budu chovat jak zvíře než suchar, snob, poseroutka a podobné charakteristiky tvora vévodícího na této planetě. Milan

      26.05.2007 09:07:20

    • vašek
      vašek

      Re: lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

      nevidíš si ani na špičku nosu!

      22.06.2007 14:34:38

    • pavel
      pavel

      Re: lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

      Pane Tolar, vaše názory vám neberu, ale lituji toho, kdo vás musí denně poslouchat.

      08.07.2009 20:48:57

    • Honza
      Honza

      Re: lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

      Vcelku by mne zajímalo, kterak "jako civilizovanný člověk díky inteligenci" vnímáte slova "zdravý", "zdraví", "civilizovaný" a "civilizovanný". Má inteligence totiž u vašeho příspěvku zvrací...

      21.01.2010 13:46:45

    • Josef
      Josef

      Re: lidská civilisovaná společnost versus necivilizovaná společnost ,aneb nechovejme se jako zvířata...

      Vážený, kdyby se lidé měli živit jako králíci- rostlinná strava, nenarostly by nám špičáky, které mají masožravci. Strava má být vyzvážená a pestrá, naši předkové věděli, proč k masu přidávají zelí. Bezmasá strava postrádá důležité prvky, které vagetariánům chybí.

      13.02.2016 21:56:17

Celkem záznamů: 12

Přidat příspěvek k článku Želatina

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.