Co je želatina
Želatina je bílkovinná látka živočišného původu, která nachází své využití zejména v potravinářském průmyslu. Želatina má vynikající vlastnosti. Teplotou se ve vodě rozpouští, chlazením pak ztuhne a zpevní výsledný pokrm. Konzistence hotové želatiny je velmi podobná počátečnímu kolagenu. Vzniká vyvařením šlach, kostí, kůží a jiných živočišných surovin bohatých na kolagen. Ten se vařením přemění na bezbarvý gutin. V cukrářském průmyslu se k želírování mnohdy místo živočišné želatiny používá ovocný pektin. Absence klasické želatiny známé pod názvem E441 je především pro vegetariány dobrou zprávou.
V poslední době se v potravinářství užívá i výroby želatiny z rybích produktů, která je vhodnou alternativou pro vyznavače islámu, judaismu či hinduismu.
Použití želatiny
Nejvíce je želatina používaná pro výrobu aspiků, huspenin a dalších dobrot. Pro ně se využívá vepřových jatečních zbytků. Pro využití v chemickém průmyslu se používá hovězích součástí. Samozřejmostí je důkladné veterinární testování všech živočišných komponentů, které budou k výrobě želatiny použity.
Možná, že někteří z nás ani netušili, že želatinu někteří výrobci používají k zahušťování takových potravin jako jsou jogurty, zmrzliny a margariny. Zvláště hojné množství želatiny se nachází v nízkotučných výrobcích. Dále se používá pro zjemnění chuti vína a piva.
Želatina se používá ve farmacii k výrobě vstřebatelných a dobře polykatelných obalů kapslí. Dále ji jistě znají všichni, co se věnují vyvolávání fotografií, protože se přidává do fotografických emulzí. Želatinu v jisté formě najdeme též v sirkových hlavičkách a smirkovém papíru. Možná jste slyšeli, že želatinu používají i akvabely ke zpevnění účesů. Ostatně kdybychom někdy měli nouzi o profesionální vlasový gel, želatina jej může nahradit.
Jak získat želatinu
Kromě nákupu polotovaru si želatinu dokonce můžeme připravit sami doma. Vařením kostí a chrupavek se totiž kolagen rozpouští do vody a po vychladnutí má tekutina gelovou konzistenci, některé pokrmy jsou na tomto principu dokonce založeny. Nepředpokládám však, že by se někdo z nás pouštěl do výroby želatiny sám. Obzvláště, když se v obchodech nachází mnoho značek želatinových plátků, práškových a granulovaných substancí. Návod nejprve doporučuje nechat želatinový polotovar krátce nabobtnat ve studené vodě a poté téměř přivést k varu. Každá želatina má takzvanou Bloom hodnotu, která se pohybuje od 50 do 300. Čím vyšší je tato hodnota, tím tužší konzistenci bude želatina mít.
Zdraví díky želatině
Želatina je bohatá na aminokyseliny. Obsahuje jich celkem 18, z toho polovinu tvoří velmi důležité esenciální aminokyseliny. Želatina navíc neobsahuje cholesterol. Další spíše zanedbatelnou složku tvoří minerální soli.
Artritida a osteoporóza jsou nejčastějšími onemocněními pohybového ústrojí. Zahraniční studie prokázaly, že pravidelná konzumace želé má preventivní a regenerační účinky. Dále podporuje produkci kloubního mazu, který usnadňuje pohyblivost mezi kloubními spojeními. Někdo si libuje v pojídání masových křupek a chrupavek, které by nám udělaly podobnou službu.
Želatiny se tedy rozhodně nemusíme obávat. Je dietní, zdravá a na ovocných dortech vypadá i velmi esteticky.
Foto:
Profimedia.cz