reklama
hledat uživatel
       

Cibule

Cibuli zmrazujeme podušenou na tuku. Na 1 kg cibule potřebujeme 3 lžíce oleje a půl lžičky soli. Cibuli nakrájíme, nejlépe nadrobno, vložíme do hrnce, přidáme olej i sůl a skoro doměkka ji udusíme. Podušenou cibuli co nejrychleji zmrazíme, hrnec vložíme do většího hrnce se studenou vodou nebo i s ledem. Zmrazená vydrží cibule 2 - 4 měsíce. Jednotlivé porce si rozdělíme do mikrotenových sáčků.

Česnek

Česnek můžeme zmrazit celý. Neoloupané stroužky zabalíme do alobalu a takto zmrazený vydrží i několik měsíců.

Červená řepa

Opranou řepu vaříme asi 50 minut. Necháme ji vychladit, oloupeme a nastrouháme, případně nakrájíme ozdobným nožem na kostičky. Jednotlivé porce rozdělíme do mikrotenových sáčků. Zmrazená vydrží až 3 měsíce a je výborná jak do salátů tak do polévek.

Zelené fazolky

Ze zelených fazolek po straně stáhneme vlákno a nakrájíme je na dlouhé nudličky. Předvaříme je tři minuty ve vařící vodě, pokud je chceme po rozmrazení dále tepelně upravovat. Pokud je chceme použít do salátu, uvaříme je v malém množství vody doměkka. Jednotlivé porce rozdělíme do mikrotenových sáčků a v mrazničce skladujeme maximálně 5 měsíců.

Květák

Květák rozdělíme na růžičky a dáváme ho do vařící osolené vody se špetkou kyseliny citronové předvařit na 2 minuty. Pak jej prudce ochladíme proudem studené vody, necháme dobře okapat a balíme do alobalu. Uložený může být maximálně 5 měsíců.

Hrášek

Hrášek zmrazujeme ihned po otrhání. Hrášek předvaříme maximálně 2 minuty ve vařící vodě a ihned zchladíme. Takto vydrží uložený až 6 měsíců. Můžeme také syrový hrášek nasypat na tác a předmrazit ho v horní polici mrazničky. Takto namrazený hrášek můžeme podle potřeby odsypávat. Jednotlivé porce rozdělíme do mikrotenových sáčků.

Růžičková kapusta

Kapusta se pro lepší chuť doporučuje sklízet až po prvních mrazících. Kapustu očistíme a jednotlivé růžičky odřežeme od tvrdého košťálu. Očištěné kapustičky ve vařící vodě vaříme 3 minuty, pak je zchladíme a necháme dobře okapat. Zabalená v mikrotenových sáčcích vydrží v mrazničce až 4 měsíce.

Karotka (mrkev)

Očištěná karotka malá se předvaří celá ve vařící vodě po dobu 4 minut. Větší mrkve je nutno nakrájet (nejlépe ozdobným nožem) na kolečka nebo kostky a předvařit 2 minuty. Ihned zchladíme a necháme okapat. Balíme do mikrotenových sáčků a můžeme je uchovávat až 5 měsíců.

Kedluben

Kedlubny, pouze mladé a jemné, oloupeme a nakrájíme na plátky. Ve vařící vodě je předvaříme 2 - 3 minuty a ihned je zchladíme. Okapané plníme do mikrotenových sáčků a zmrazené vydrží až 3 měsíce.

Křen

Křen očistíme, oškrábeme a jemně nastrouháme. Promícháme ho s citronovou šťávou a naplníme formičky na led. Necháme předmrazit, poté kostky vyklepneme a zabalené do alobalu uložíme do mrazničky. Zmrazený vydrží až 2 měsíce. Pro zmrazení křenu na omáčku přidáme ke křenu ušlehanou smetanu a směsí naplníme kelímky (třeba od jogurtu). Takto zmrazený křen vydrží maximálně 3 týdny.

Nikdy nesmíme zapomínat si jednotlivé obaly se zeleninou před vložením do mrazničky popsat. Na štítek napíšeme datum a druh zeleniny, případně i na co jsme ji připravili.

Doufám, že při letošní sklizni vám rady přijdou vhod. A jelikož se sem nevešly všechny druhy, pokračování bude v příštím díle.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • martina
    martina

    polévková směs

    Doma si zamražuji naprosto jednoduše směs do polévky. Koupím na 1 kg mrkve 0,5kg celeru a 0,5 kg kořenové petržele. Vše nastouhám na nejhrubějším struhadle do jedné mísy, promíchám a napytlíkuji, a tak jak to je to dám do mrazáku. Pytlíky pak co nejvíc "splesknu", aby se mi zmrzlá směs dala dobře odlamovat...mám vyzkoušeno, že zamraženo na podzim vydrží v pohodě minimálně do další jarní úrody....

    13.06.2008 10:06:45

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Zelenina do mrazničky 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.