reklama
hledat uživatel
       

Paprika

Papriku je nejvhodnější zmrazovat už v hotovém pokrmu. Chceme-li zmrazit plněné papriky, není nutno je předvářet. Zmrazit můžeme i proužky papriky vhodné k přípravě zeleninových salátů. Papriky očistíme, nakrájíme na proužky a ve vařící vodě předvaříme asi 3 minuty. Ihned zchladíme a jednotlivé porce plníme do mikrotenových sáčků. Mražené proužky vydrží až 5 měsíců.

Polévková zelenina

Zeleninu do polévky dává každý podle své chuti, ale osvědčená skupina je mrkev, petržel, celer, pórek a květák. Zeleninu důkladně očistíme. Mrkev a petržel nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na kolečka, květák rozebereme na malé růžičky a nakonec nahrubo nastrouháme celer, který můžeme pokapat citronovou šťávou. Veškerou zeleninu spolu 3 minuty předvaříme. Scedíme, důkladně promícháme a rychle zchladíme. Jednotlivé porce si ukládáme do sáčků nebo vaniček. V mrazničce vydrží až 3 - 4 měsíce.

Pórek

Pórek není vhodné zmrazovat samostatný. Je lepší ho zmrazit jako součást polévkové zeleniny nebo přidaný přímo do pokrmů.

Rajčata

Rajčata obsahují velké množství vody, po rozmrazení se scvrknou, a proto rozmrazená nejsou vhodná do salátů. Zralá, pevná rajčata necháme celá v mrazničce předmrazit a pak je balíme do mikrotenových sáčků. Mrazit můžeme i rozkrájená rajčata. Ta spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Necháme na podnosu předmrazit a pak balíme do mikrotenových sáčků. Rajčata můžeme zmrazit i jako pyré, kdy rajčata rozmixujeme a rozdělíme do misek. Rajčata vydrží zmrazená 5 - 6 měsíců.

Rebarbora

Rebarboru očistíme, nakrájíme asi na 2cm dlouhé kousky a rozdělíme do mikrotenových sáčků. Rebarboru lze zmrazit i jako kompot, kdy kousky povaříme s cukrem a kouskem citronové kůry ve vodě „na skus“. Vychladíme a naplníme do misek. Rebarbora vydrží zmrazená až 6 měsíců.

Zelí

Zelí nakrájíme nadrobno, dáme na rozpálený olej orestovat, podlijeme trochou vody, přidáme kmín a dusíme skoro do změknutí. Zelí mrazením měkne, a proto ho nesmíme dodusit. Rychle zchladíme a porce rozdělíme do větších misek. Uložené vydrží až 3 měsíce.

Bylinky

Bylinky jako pažitka, petrželka, majoránka, bazalka a kerblík se dobře zmrazují. Stačí je důkladně omýt, osušit, nasekat a uložit do psaníček z alobalu nebo do formiček na led. Skladovat je můžeme až 6 měsíců.

Výborným pomocníkem nám bude svářečka na mikrotenové sáčky. Zeleninu vložíme do sáčků, co nejvíce vymáčkneme vzduch a svaříme. Nikdy nesmíme zapomínat si jednotlivé obaly se zeleninou před vložením do mrazničky popsat. Na štítek napíšeme datum a druh zeleniny, případně i na co jsme ji připravili.

Doufám, že při letošní sklizni vám rady přijdou vhod. A protože i ovoce bude určitě dost, připravuji díl o úpravách před jeho zmrazením.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Zelenina do mrazničky 2.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.