reklama
hledat uživatel
       

Výroba zeleninového octa

Ocet ze zeleniny je zvláštností. Není novodobým výmyslem, jak by se mohlo zdát, o jeho počátcích se dá dočíst v tzv. "bibli octařů". Už dříve se snažili lidé zužitkovat každou nadúrodu a bylo obvyklé připravovat ocet i ze zeleniny. I když vyrobit tuto specialitu není nic snadného, zelenina neobsahuje příliš cukru, nemá sladkou chuť a obsahuje jen málo kalorií. Kvasinky přitom obsah cukru nezbytně potřebují k tomu, aby zelenina mohla zkvasit na alkohol. Záchranou je obsah cukru vázaný ve formě molekul uhlohydrátů.

Zvýšení uhlohydrátů díky vylisování zeleniny

Prolisování zeleniny na šťávu a její následné svaření zajistí zvýšení uhlohydrátů, tím i možnost vyrobit ze zeleniny octový nápoj. Ke svařené "šťávě" se přidají kvasinkové kultury a složitým procesem tak vznikne tekutina s obsahem alkoholu. Často je však alkoholu tak málo, že je třeba octu pomoci přidáním agrárního alkoholu. Jen správný základ octa, dá možnost bakteriím dobře prospívat. Zeleninové octy se pak nechávají dozrát v nádobách z umělé hmoty nebo z ušlechtilé oceli, vůně se spojí a vznikne lahodný a velmi aromatický ocet, který pak už jen stáčíme do lahví.

Ocet ze zeleniny, chuť a kuchyňské tipy

Zeleninový ocet chutná více či méně nakysle podle druhu použité zeleniny, třeba mrkvový ocet má nasládlou příchuť. Ochucujeme jím nejčastěji zeleninové pokrmy, saláty a polévky. Vůně a chuť octa by se měla shodovat s pokrmem. 

Okurkový ocet

Chuťově nejosvěžující ocet hodící se ke studené okurkové polévce, dušeným okurkám, okurkovému salát, ale i k rybím pokrmům.

Rajčatový ocet

Doplňuje chuť v jakémkoliv jídle z čerstvých rajčat. Výborně se hodí do salátů, ochucení příloh a dobře se kombinuje v salátech se sýry všeho druhu.

Ocet z červené řepy

Častou součástí marinád a dochucovačů. Ozvláštní každý grilovaný pokrm ze zeleniny a ryb.

Chřestový ocet

Ocet, který nezapře výraznost a kromě kombinace s chřestem se hodí ke krabím pokrmům a mořským plodům všeobecně.

Ocet z mrkve

Opět se hodí k salátům, ale tentokrát ocet užijeme i k dochucení vnitřností. Přidáváme jej velmi opatrně díky octové nasládlosti.

Zeleninový ocet a podávání

Tento ušlechtilý druh octa nikdy nevzniká mísením více druhů zeleniny, vyrábí se pouze jednodruhové varianty. Voní již na dálku, takže ani méně vnímaví jedinci by neměli mít problém jednotlivé druhy od sebe rozpoznat. Bývají čiré, až na výjimky (mrkvový ocet, ocet z červené řepy). Zeleninové octy obsahují zpravidla stejné množství kyseliny jako běžné octy, které v kuchyni používáme, tzn. 5%. Navíc obsahují zbytkové vitamíny a minerální látky, které se nezničily tepelnou úpravou.

Zeleninový ocet v kuchyni

Octy ze zeleniny nenajdeme v každém supermarketu, spíše se poohlédneme do prodejen se zdravou výživou a specializovaných obchodů s octy a oleji. Po zakoupení láhve skladujeme v suchu, temnu a zabráníme přístupu vzduchu, tak nám ocet vydrží. Zeleninové octy při užití do pokrmů kombinujeme s balsamikovým octem, Sherry octem nebo klasickým stolním olejem.

Foto: Pixmac.cz

Přidat příspěvek k článku Zeleninový ocet

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.