Vzhled a chuť
Keře čajovníku jsou zelené celý rok. Lístky jsou silně žebrovité a vyrůstají na krátkých větvičkách. Lístky čínského čajovníku (Camellia sinensis) jsou mnohem menší než lístky čajovníku ásamského (Camellia assamica).
Historie nejstaršího čaje
Zelený čaj je nejstarším čajem vůbec. Objevení zeleného čaje se datuje kolem roku 2737 př. n. l. Podle legendy spadlo několik lístků z keře čajovníku do misky s horkou vodou, kterou si svařoval léčitel a císař Šen-mungo. Chtěl lístky vytáhnout, ale byl tak omámen vůní, že se nápoj rozhodl ochutnat. Dříve sloužil jako lék, ale kolem roku 400 př. n. l. se začal tento nápoj podávat jako čaj hostům na uvítanou. V 8.století se čajovník dostal do Japonska. Stal se nápojem kněžské třídy. Vládnoucí císař Saga nechal dovést semena z Číny, a tak začalo první pěstování čaje v Japonsku. Od 7. století se používal čaj lisovaný do různých forem, který se vhodil do vařící vody a krátce se nechal povařit. Později se stal oblíbený čaj rozemletý na prášek. Kolem roku 1600 se zelený čaj dostal i do Evropy. Stal se velmi oblíbeným. Britové ho brzy začali pěstovat ve svých koloniích v Indii, Rusové ho zase vysadili do oblasti Kavkazu. 90% produkce zeleného čaje pochází z Číny, zbytek z Japonska a Indie.
Sklizeň
Čajovník je celoročně zelený keř. Lístky vyrůstají na krátkých větvičkách. Čínský čajovník může dorůst do výšky 6 metrů, ásamský čajovník až do výšky 15 metrů. Lístky mají spodní stranu pokrytou bílými chloupky, bílé květy jsou podobné květům třešně. První sběr nastává čtyři roky po výsadbě. Sbírá se ručně, a to pouze výhonek se dvěma mladými listy. Lístky se buď prsty odštěpují nebo stříhají pomocí nůžek. Jsou rozprostřeny na bambusové rohože a nechávají se po dobu několika hodin zavadnout. Velmi záleží na typu čaje, stupni i zemi, která má své tradice, jimiž výrobu ovlivňuje. Čajovník dává úrodu asi 30 let. Vždy se sklízí několikrát do roku.
Zpracování
Podle zpracování čajového lístku se rozlišují druhy čaje. Základními jsou čaj černý - fermentovaný, čaj zelený nefermentovaný a čaj polozelený - částečně fermentovaný.
Fermentace je přirozený kvasný proces. Oxiduje buněčná šťáva listu a mění se chemické složení. Tento proces začíná během dopravy, tedy hned po sklizení výhonku. Zavadnutí probíhá buď přirozeně, nebo uměle, kdy je narušená buněčná struktura listu. Po ukončení fermentace se suší v peci a je tříděn na prosévacích roštech. Fermentace se ukončí spařením čajového lístku horkou vodou nebo zahřátím na velké pánvi. Paření je zásadní krok při zpracovávání čaje. Zabraňuje se oxidaci a čaj si tak díky chlorofylu udrží zelenou barvu. Čajovník se následně suší a a svinuje na otáčejících bubnech.
Čínské čaje
Jsou nejrozšířenější a ze všech druhů čaje nejlepší. Je uváděno 138 druhů čínských čajů s více než 12 000 podskupinami.
After the snow sprouting
Je tvořen stříbřitými pupeny. Výhonky se sklízejí brzy zjara, po zimním sněhu.
Ching Cha
Peninský zelený čaj. Podle svinutého lístku rozeznáme tři podskupiny: Mei - podélně svinuté, Pearl - srolované do kuliček a Ming Cha neboli slavný čaj.
Snow Dragon
Čaj s rovnými lístky, jejichž úprava je prováděna ručně. Má nasládlou chuť.
Mount Emei Hairpoint
Je vyroben z chlupatých čajových lístků, které se pěstují poblíž hory Emei.
Gunpowder
Tento čaj byl jako jeden z prvních dovážen do Evropy. Lístky jsou ve tvaru kuličky střelného prachu. Nápoj je tmavé barvy a má ostrou chuť.
Dragonwell
Čaj má ploché lístky, žlutozelenou barvu a jemnou chuť.
Japonské zelené čaje
Pěstují v horách bez použití hnojiv či chemikálií. Vzhledem k podobnému podnebí jsou pro nás velmi vhodné.
Sencha
Je vyroben z nejmladších lístků na začátku sezóny. Je vynikajícím doplňkem k japonskému jídlu, zejména suši. Jeho pravidelná konzumace snižuje riziko rakoviny jater, plic, žaludku, tlustého střeva, prsu, slinivky a kůže. Je velmi kvalitní, proto se říká, že je to "čaj pro hosty."
Bancha
Běžný čaj nižší kvality. Obsahuje starší lístky, stonky i řapíky. Má žlutavou barvu a po vychladnutí zhořkne. Ulevuje však organizmu od překyselení a neobsahuje téměř žádný kofein.
Kukicha
Je pražený čaj bancha, kde však převažují větvičky. Má zásaditou chuť a světle zelenou barvu.
Hojicha
Pražená bancha pouze z lístků. Po upražení je ihned uzavřen, a tak si uchovává svoji jedinečnou chuť.
Gyokuro
Prvotřídní čaj vyrobený z pupenů sbíraných jednou do roku. Má světle zelenou barvu.
Matcha
Práškový čaj, který vzniká smíláním zeleného čaje Gyokuro na jemný prášek. Vyrábí se i z jiných druhů čajů, ale pak obsahuje více kofeinu.
Léčivé účinky zeleného čaje
- snižuje riziko rakoviny
-
- snižuje cholesterol
-
- snižuje hladinu cukru v krvi
-
- upravuje vysoký tlak
-
- zmírňuje otravy potravinami
-
- brání vzniku zubního kazu
-
- oddaluje stárnutí
-
Teplý zelený čaj
Asi jednu lžičku čaje vložíme do předehřátého šálku. Voda by měla být odstavena v době, kdy začíná vřít. Čaj zalijeme asi za minutu po odstavení. Každý čaj potřebuje jinou dobu louhování, ale většinou je u čajů černých 3 - 5 minut, u čajů zelených 1 - 4 minuty a u bílých nebo polofermentovaných 5 - 7 minut. Podává se neslazený s kapkou citrónu.
Studený zelený čaj
Dvě čajové lžičky čaje zalijte 1/4 horké vody a nechte louhovat 5 minut. Poté slijeme do sklenice plné ledu a přidáme trochu čerstvého ovoce.
Foto:
Photos.com