reklama
hledat uživatel
       

Zelí patří k české klasice

Bez zelí si málokdo umí představit českou klasiku s vepřovým masem a knedlíkem. Ale už jste zkoušeli zelí z jiné suroviny? Co takhle kedlubnové? Kedlubny jsou již k dispozici téměř celoročně a příprava je opravdu jednoduchá a rychlá.

Recept na kedlubnové zelí krok za krokem

1) Na recept si připravíme 4 větší kedlubny a všechny další suroviny podle chuti - cibuli, ocet, sůl, mletý černý pepř, kmín, bobkový list, cukr a máslo.

2) Kedlubny pečlivě oloupeme a odstraníme i dřevitou slupku, která by nám později vadila. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

3) Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.

4) V hrnci rozehřejeme kousek másla (asi 30 g) a cibuli osmahneme. Přisypeme nastrouhané kedlubny a krátce orestujeme.

5) Ke kedlubnám přilijeme trochu vody, osolíme, opepříme, okmínujeme a přidáme bobkový list. Za občasného míchání dusíme kedlubnové zelí doměkka. Stačí zhruba 20 minut, záleží na stáří kedluben.

6) Hotové kedlubnové zelí okyselíme octem (1 - 2 lžičky) a podle potřeby dochutíme. Můžeme přidat i trošku cukru, ale u kedlubnového zelí to většinou není potřeba. Bobkový list vyjmeme.

7) Hotové kedlubnové zelí podáváme jako přílohu k libovolným pokrmům. Výtečně chutná k pečenému masu, ale příjemné doplní také vařené brambory a sojové kostky.



Recepty na pečené vepřové maso najdete zde 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Jitka Novotná
    Jitka Novotná

    Cuketové zelí

    /plně stejně jako kedlubnové dělám i zelí z cukety.Jen pozor u velké cukety musíte skrojit šlupku a vyjmout jádřinec a pak na hrubém struhadle nastrouháte. Mladé cuketky, zejména ty žluté nemusíte ani okrajovat, jen je nastrouháte, jádřinec tam zatím není, dáte na cibulku, sůl a kmín a podusíte a nakonec ochutíte octem cukrem a podle potřeby dosolíte, Je moc dobré .

    06.07.2019 21:47:04

  • ALAMAL
    ALAMAL

    Dobry den , omylem jsem si odhlasila prijem receptu a moc by me mrzelo kdybych o ne prisla rada podle nich varim. Prosim aby me byly zase zasilany .Dekuji Alena Malaskova

    31.08.2014 16:50:07

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Zelí k pečenému vepřovému masu? Zkuste kedlubnové!

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.