reklama
hledat uživatel
       

Od okamžiku, kdy žena zjistí, že je těhotná, přemýšlí o miminku každý den. Je mnoho aspektů, které ovlivňují průběh těhotenství a jedním z nich je vhodná strava, která zajistí bezproblémový průběh těhotenství a to nejlepší prostředí pro vývoj plodu.

Jak by tedy měla vypadat strava těhotné?

Strava by měla být vydatná, a to o obsahu 2200 - 2400 kcal. Potrava má být lehce stravitelná a rozdělená do pěti jídel. Není vhodná ani redukční dieta, která může vyvolat předčasný porod, ale ani hyperkalorická, která vede k obezitě či gestačnímu diabetu (cukrovka, která se objeví v průběhu těhotenství). Během těhotenství žena přibývá na hmotnosti a ukládá v těle tuk, z něhož čerpá energii během kojení. Přírůstek hmotnosti by se měl pohybovat v rozmezí 8 - 15 kg. Názorně lze nejvhodnější skladbu potravin budoucí maminky zobrazit do tzv. potravinové pyramidy. Má čtyři úrovně a čím nižší úroveň, tím více potravin z této skupiny by měla těhotná sníst.

Obiloviny, těstoviny, pečivo a rýže

Základ pyramidy a tím i základ stravy tvoří obiloviny, těstoviny, pečivo a rýže. Tvoří základ, protože se z nich získává nejvíc energie. Jsou hlavním zdrojem sacharidů, které by měly tvořit přibližně 55% přijímané potravy. Pečivo je vhodnější celozrnné, nevhodné jsou sladké buchty. Těstoviny jsou lepší bezvaječné.

Ovoce a zeleninu  těhotná žena potřebuje

Druhou úroveň pyramidy tvoří ovoce a zelenina. Tvoří významnou část potravy díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů a vlákniny. Vláknina, spolu s dostatečným příjmem tekutin a vhodnou pohybovou aktivitou, je přirozeným bojovníkem proti zácpě. Zelenina je také výborným zdrojem přírodních antioxidantů. Velmi vhodné jsou zeleninové saláty s olejovou zálivkou, protože se tak zvyšuje využitelnost vitamínů rozpustných v tucích.

Z vitamínů rozpustných ve vodě je nesmírně důležitou látkou kyselina listová - hojně se vyskytuje v brokolici, salátu, špenátu, kapustě, sóje a fazolích. Při nedostatku tohoto vitamínu vzniká u těhotné ženy určitý typ chudokrevnosti. Poměrně nedávno se zjistilo, že kyselina listová se uplatňuje v prevenci těžkých vrozených vývojových vad plodu. Proto se doporučuje konzumovat tento vitamín v optimálním množství 400 - 800 g/den již před plánovaným otěhotněním a následně v průběhu těhotenství. Každý den by měla budoucí maminka sníst 2 - 4 porce ovoce. Vhodná jsou jablka (regulují trávení a bez slupky na lačno jsou mírně projímavé) a ananas (obsahuje vitamín B, C a  kyselinu listovou). Během těhotenství není vhodná konzumace pomerančů ( obsahují aromatické a éterické látky, které způsobují ochlazení organismu, můžou v našich podmínkách vést k nachlazení či rýmě), dále banánů s černými skvrnami na slupce (těhotné, které tyto banány konzumují, riskují tím u svých potomků vznik dermatitid a ekzémů). Těhotná by také neměla jíst ovoce, které může způsobit alergickou reakci, např. angrešt nebo jahody.

Těhotenství - konzumace mléka, mléčných výrobků a masa

Třetí příčku pyramidy tvoří společně mléčné výrobky a maso. Hlavním přínosem mléka a mléčných výrobků je vysoký obsah vápníku a v případě tvarohu jde i o významný zdroj bílkovin. Dále obsahují vitamíny B2, B12 a A. Vhodnější jsou odtučněné sýry a jogurty, které obsahují menší množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Mezi sýry vhodné jíst během těhotenství patří sýr feta, gouda, mozzarella nebo sójová varianta sýru - tofu. Nevhodné jsou tučné smetanové sýry a také balkánský sýr, který obsahuje velké množství soli. Pozor na čerstvé mléko a sýry (nepasterizované) jako na možný zdroj bakterií. Denní spotřeba mléka či mléčných výrobků je čtvrt litru nápoje, 1 jogurt nebo 50 g sýra.

Společně s mléčnými výrobky tvoří třetí stupeň pyramidy maso, vejce a luštěniny. Tyto potraviny slouží především jako zdroj bílkovin. Maso je dále významným zdrojem železa. Doporučuje se konzumace libového masa (bez tuku a kůže), vhodné je maso kuřecí a ryby. Červené maso se doporučuje při anémii. Maso musí být dostatečně tepelně upraveno (nedopečené či nedovařené maso je opět zdrojem bakterií). Jako zdroj železa je dobrý vaječný žloutek (opět dobře uvařený) a zdrojem bílkovin je vaječný bílek. Bílkoviny obsahují také luštěniny - především se doporučuje sója. Denně by měla těhotná žena sníst 125 g masa.

Tuky, sůl a cukr - doporučené množství pro těhotnou ženu

Množství tuků se doporučuje 60 - 80 g/den. Tuky se dělí podle původu na živočišné (sádlo, máslo, slanina, apod.) a rostlinné (olivový, slunečnicový, řepkový a sójový olej a tuky z nich vyráběné). Ne všechny tuky působí na naše zdraví stejně. Živočišné tuky spolu nesou cholesterol a jsou složeny z mastných kyselin, které svým působením zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Cholesterol, který můžeme v krvi měřit, se rozlišuje na tzv. špatný - LDL cholesterol a tzv. dobrý - HDL cholesterol. LDL cholesterol, jehož hladinu zvyšují právě živočišně tuky, poškozuje cévy a zvyšuje riziko vzniku cévních chorob. Rostlinné tuky obsahují naopak mastné kyseliny zvyšující hladinu HDL cholesterolu, který nás zbavuje cholesterolu špatného. Tuky společně se solí a cukrem tvoří špičku pyramidy, jsou to potraviny, které by měla nastávající maminka omezit nebo úplně vyloučit.

Foto: Profimedia



Přidat příspěvek k článku Životospráva těhotné ženy 1.díl

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.