reklama
hledat uživatel
       

Zlatý poklad - Olivový olej

V dnešní době je na trhu spousta rozmanitých druhů olejů. Od obyčejného rafinovaného stolního oleje, přes slunečnicový až po olivový. Nejdražší - olivový olej si mnoho z nás odmítá koupit pro svou vysokou cenu a spokojí se s levnějším. Málokdo si ale uvědomuje klady olivového oleje.

Olej vyráběný z oliv je skutečně to nejlepší na trhu s oleji, co můžeme sehnat. Již staří Římané a Řekové věděli, jak je olivový olej skvělý. Starodávné i novodobé jižní národy používali a dodnes používají tento olej snad ke všemu. Za studena je vhodný do salátů, samozřejmě s ním lze smažit, nebo péct sladkosti. Je typický svou nezaměnitelnou chutí a vůní. Nejlepší je zelenavý olej z prvního lisování. Olivový olej žluté barvy pochází z druhého lisování za tepla a je vhodnější pro teplou kuchyni. Olivový olej je bohatý na nenasycené kyseliny, tím pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Používání tohoto oleje při přípravě pokrmů pomáhá zvyšovat odolnost organismu proti infekčním chorobám.

Olivový olej v kuchyni

Je ceněný hlavně pro svojí lehkou stravitelnost. Proto je ideální pro použití na všechny možné druhy pokrmů připravované s olejem, nebo na oleji. Pro všechny svoje vlastnosti je olej používán ve středomořské kuchyni a ta je tím pádem považovaná za jednu z nejzdravějších. Na rozdíl od vína olej časem ztrácí na kvalitě. Špatně skladovaný olej v teple, nebo v příliš chladném prostředí velmi rychle ztrácí kvalitu a své výjimečné chuťové vlastnosti. Ideální teplota skladování je okolo 10 stupňů Celsia. Jestliže se nám olej vinou chladu zakalí, necháme jej zahřát na pokojovou teplotu. Rychle se mu vrátí jeho průzračnost.

Jak vybrat vhodný olivový olej?

Podle typu zpracování se olej třídí do několika skupin.

Extra panenský olej

Získává se z prvního lisování za studena z nejlepších oliv. Poznátm ho podle jeho zlatozelené barvy a při ochutnání podle lehce nahořklé chuti. Má vynikající chuť i barvu. Nelze s ním pracovat při teplotách vyšších jak 180 °C. Proto je vhodný především do salátů.

Olivový olej extra

Získává se z druhého lisování za tepla. Má žlutozlatou barvu a vyznačuje se příjemnou chutí. Má v podstatě universální spektrum použití. Využití najde v teplé i studené kuchyni.

Olivový olej

Získává se smícháním rafinovaného oleje (běžného stolního) s menším množstvím oleje panenského olivového. Ideální je v teplé kuchyni. Snese teploty až kolem 210 °C. Většinou je v obchodech nabízen jako levná varianta olivového oleje extra. Až budete tedy příště kupovat olej, myslete kromě své peněženky i na své zdraví. V tomto případě za vyšší cenu opravdu kupujete i vyšší kvalitu. Jak často používáte olivový olej v kuchyni?

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • hanina711
    hanina711

    olivovy olej

    olivovy olej pouzivam krome smazeni uplne na vse. zkuste udelat moucnik do ktereho se pridava olej, a pouzit na to olivovy olej. je to uplne neco jineho nez z jakehokoliv jineho oleje. vyborne olivove oleje velmi dobre kvality a pritom za priznive ceny kupuji na www.olivovyolej-shop.cz

    28.01.2010 00:07:44

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Zlatý poklad - Olivový olej

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.