reklama
hledat uživatel
       

Znáte dobře artyčok?

Ve Francii se tato zelenina běžně používá. Z artyčoků Francouzi připravují saláty nebo nezpočetné množství chuťovek. Artyčok byl objeven v Africe už za starých Řeků, kde sloužil jako potrava již od pradávna. Staly se okrasnou rostlinou, ale také se přišlo na jejich zdravotně prospěšné účinky.

Artyčok je teplomilná rostlina. Proto nejvíce roste na pobřeží Středozemního moře. Tepelně se upravují i listy, které se jedí jako lahůdka. Existuje několik druhů, které se liší velikostí, tvarem i barvou. Na Evropských trzích najdeme fialové, zelené a bílé. Má mnoho léčebných účinků a tak se o některých zmíníme.

Historie a vzhled

Artyčok (Cynara scolymus) patří do čeledi hvězdicovitých. Je to složnokvětá rostlina podobná bodláku a pochází ze severní Afriky a západní Asie. Artyčoky se začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich hlavní světová produkční oblast soustředěna kolem Středozemního moře. Největší plochy mají vysázeny ve Španělsku, Francii a Itálii. Artyčok je vytrvalá rostlina, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Sklízejí se pupence kryté okvětními lístky, které mají až velikost pěsti. Je to teplomilná rostlina, které se daří v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Podle barvy pupenců se pěstují druhy bílé, zelené a fialové. Artyčoky se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Jsou oblasti, kde se je daří sklízet i dvakrát za sezonu. Pupence je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Pupence dozrávají postupně.

Léčebné účinky artyčoku

Stimulují produkci žluče v játrech, což je výborné pro léčbu poruch trávení. Je také dokázáno, že dokáže odbourávat cholesterolové zásoby v krvi. Hlavní složkou listů je cynarin, což je složka, která je velice bohatá na flavonoidy. Brání jaterní buňky a bojuje proti různým nemocem. Výtažky z artyčoků, které jsou k dostání v lékárnách zmírňují bolesti břicha a působí proti plynatosti. Diabetici by měli artyčoky také občas zařadit do svého jídelníčku, protože pomáhají kontrolovat hladinu cukru po jídle. Je také účinným lékem při dně, protože má celkově čistící a detoxikační účinky. Čerstvé artyčoky bychom neměli skladovat moc dlouho, doporučuje se maximálně dva tři dny a uvařené hned jíst. Nejsou potom ani dobré.

Jak na ně

Mnoho lidí ani neví, jak by si s artyčoky poradili u stolu, a tak vám poradíme. Nejprve se omyjí ve vodě, která je s trochou octa. Potom se vaří v osolené vodě a budou hotové až lístečky půjdou lehce vytrhnout. Trvá to přibližně 45 minut. Při konzumaci se lístečky pomalu vytrhávají a jejich konce se namáčí do různých omáček. Horními zuby se odstraní masitá dužina, až nám zbude čisté srdíčko. Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny. Artyčoky konzumujeme syrové jako salát s panenským olivovým olejem a zakapané citrónovou šťávou. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají. Zkusili jste již někdy artyčok? Jaké jsou Vaše zkušenosti? Podělte se o své zážitky v diskuzi pod článkem. Foto: Photos.com

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 4
  • mirka
    mirka

    nedari se mi najit recept jak artycok nalozit, nemate nekdo neco?

    16.08.2010 22:18:55

  • Tom
    Tom

    Artyčok sušený

    Zkuste se podívat na tento odkaz http://www.prodejbylin.cz/arty cok_nat/index.html .

    04.08.2010 18:06:08

  • yum
    yum

    Artyčoky jsou úžasný, dají se částečně zbavené listů uvařit (záleží na Vás, zda do křupava, nebo hodně povařit) dají se jíst jen tak, nebo s olivovým olejem, solí a octem balzamico. Také je lze plnit směsí z vajíčka, šunky, kousků bílého chleba a jemně povařit v páře...vynikající je z nich taky polévka, a nebo smažené s vajíčkem, trochou parmezánu a mouky...jsem do nich blázen!

    08.03.2010 15:19:53

  • honzasoptik
    honzasoptik

    Re: Artyčok je plnohodnotný podpůrný lék!

    O již zmíněných léčivých účincích se mohu také zmínit.Má sestra měla nějaké dost vážné onemocnění jater,ač nikdy nepila a ani nefetovala tak ležela v Ústí na infekčním a doktoři už jí jen pozorovali.že prý nato neexistuje žádná léčba tak jsem nabídl štěp mích jater ale jelikož hodně doma již po generacích využíváme různé bylinky tak jsem hledal v jednom starém herbáři no a v tom jsem narazil na artyčok!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zní to neuvěřitelně ale sestře se jako zázrakem začala játra ragenerovat.Dle různých vnějších příznaků /motolice při ležení na břiše a tak/byly změny citelné již po několika dnech.Dnes je již sestra zdravá a to bez veškerých jiných léčiv.Je dokázáno, že artyčok významě pomáhá nebo alespoň pomáhá udržovat játra i při žloutence C. Mám k vám pouze jednu vítku a to,že artyčok pěstovali a konzumovali již staří římaná,což je táž dokázáno a to hlavně v podobě léčebné čistící kůry po oněch do dnes známích jimi dost často aplikovaných *žranicích*.Mimochodem znalost této byliny převzali od Egyptských kněží kteří tuto rostlinu bezezbytku využívali.Z toho pline že artyčok je takto i s jeho léč.účinky znám a stár jako lidstvo samo jen v tom zpěchu a té různé dnés /často špatně nebo zcela zbytečně ovšem neni tomu tak vždy / používané chemii na něj pozapoměli.

    29.11.2007 13:50:38

Celkem záznamů: 4

Přidat příspěvek k článku Znáte dobře artyčok?

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.