Slyšeli jste už někdy slovo galgán? Připomíná spíše součást nějakého čarodějnického zaříkávadla a na Valašsku jím dokonce označují hrubiána, neotesaného člověka.
Jedná se však o název rostliny, jejíž část slouží nejen jako koření, ale může se pochlubit i rozmanitými léčivými účinky.
Galgán, nazývaný též kalkán, galanga či siamský zázvor, je vytrvalou bylinou z čeledi zázvorovitých. To nám napovídá, že je to po botanické stránce blízký příbuzný mnohem známějšího zázvoru, podobně jako další koření, kurkuma a kardamom. Galgán roste planě v Indii a na přilehlých ostrovech, pěstuje se zvláště v Číně, Japonsku, Thajsku, Vietnamu a dalších zemích této oblasti, odkud se dováží i do Evropy.
Existuje více druhů galgánu, asi nejvýznamnějšími představiteli jsou galgán velký a galgán lékařský. Onou částí, která nás u galgánu zajímá především, je jeho velmi houževnatý plazivý oddenek. Obsahuje silice, pryskyřice a řadu dalších látek. Jedna z nich, galangol, způsobuje jeho pálivou chuť.
Galgán se používá buď jako samostatné koření, nebo se přidává do různých kořenících směsí. Zázvoru se nápadně podobá nejen vzhledem, ale i chutí a vůní, je však jemnější a v chuti překvapí příjemným citrusovým nádechem. Oddenek je možné koupit jak čerstvý, tak v mletém prášku pod pojmenováním "laos". Prášek béžové barvy je oproti zázvoru zřetelně tmavší.
Své uplatnění nachází galgán podobně jako zázvor v asijské kuchyni, a to ke kořenění masa i ryb, zeleninových jídel a salátů, přidává se také do polévek. Používá se například v pokrmu známém ze zmíněných exotických oblastí, zvaném rijstafel nebo nasigoreng. Jeho hlavní složkou je rýže, která je obložena mističkami s masem, zeleninou, houbami, ovocem, omáčkami a dalšími pochutinami.
V potravinářském průmyslu slouží galgán k výrobě octa a také likérů. Likéry díky němu získávají nahořklou a současně chladivou příchuť.
Galgán byl ve středověku považován spíše za lék a byly mu připisovány i afrodiziakální účinky. Dnes je hodnocen především jako vynikající prostředek usnadňující trávení, což oceníme zvláště u tučných a těžkých jídel. Působí příznivě na zvýšení tvorby žaludečních šťáv a žluče, při chronických zánětech střev i proti nadýmání a průjmu.
Omezuje krevní srážlivost a roztahuje cévy, tím zlepšuje krevní oběh a napomáhá lepšímu okysličení srdce. Kvůli riziku předčasného krvácení nebo potratu není však jeho užívání vhodné v těhotenství. Pomáhá při srdečních bolestech, angině pectoris a srdeční nedostatečnosti, a to bez negativních vedlejších účinků. Galgán má též antibakteriální, dezinfekční a mírně protizánětlivé účinky.
Jeho léčivé schopnosti neuznává pouze alternativní medicína. I podle některých lékařských výzkumů pomáhá jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny a dokáže před ní chránit zdravého člověka.
Galgán lze užívat ve formě čaje nebo kaše. Zajímavý je jistě i fakt, že je součástí populárního bylinného léku "Švédské kapky."
A co vy, znali jste galgán již dříve, nebo je pro vás také novinkou? Pokud máte zkušenosti s tímto zvláštním kořením, budeme rádi, když se o ně s námi podělíte. Kdy a proč dáváte galgánu přednost před vyzkoušeným zázvorem? A další cenná informace - kde si ho na našem trhu obstaráváte?
Foto: Profimedia
autor Hana B.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena