reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Nenápadná posvátná dýně

Dýně během svého růstu působí celkem nenápadně, ale právě teď na podzim dorůstají do své krásy a hrají mnoha zářivými barvami (od jasně žluté až po tmavě oranžovou). Dýně jsou nepřehlédnutelné díky svým gigantickým rozměrům, do kterých jsou schopné narůst. S dýněmi jsou již od dávných časů spojeny nejrůznější mýty, pověry a také rituály, u indiánských kmenů byly dýně dokonce uznávány jako posvátné rostliny. A přestože je Halloween anglosaským svátkem a prastarou tradicí dávných Keltů, i my již máme dýně spojené s 31.říjnem a jeho oslavami v podobě vydlabávání dýní, kostýmovým veselím a koledováním.

Ochutnáváme dýni na sto způsobů

Dýně se dá při troše šikovnosti maximálně využít také v kuchyni. Dýňová dužnina se dá připravit naslano i nasladko. Co takhle vyzkoušet pyré z dušených dýňových kostiček, dýňovou polévku, rizoto s dýněmi, dýňový salát s luštěninami, dýňovou pomazánku, dýňové nákypy, dýňové koláče. Z dýní se dá při troše fantazie opravdu kulinářsky kouzlit. A plus navíc - jistě jste již někdy vyzkoušeli chuť dýňových semínek. Dýňová semínka nejenže dokáží zasytit, ale jsou obsahem řady minerálních látek, vitamínů a stopových prvků také velmi zdravá (selen, mangan).

Loupání dýní

Pokud je třeba dýně loupat a recept si to vyžaduje, velké čtvrtky a plochy plodů s měkkou slupkou oloupeme škrabkou na brambory. Pouze u plodů se silnou a tvrdou slupkou používáme ostrý kuchyňský nůž.

Jednoduchá tepelná úprava dýní

Dýně můžeme nejen péci v troubě, ale také dusit. Za vyzkoušení stojí zdravá příprava - dušení dýní v páře, kdy oloupané kousky dýně dusíme v páře 10 - 15 minut doměkka. Kostky dýně lze podusit i ve vysokém hrnci, příprava je časově stejná, jen dýni nezapomeneme podlít trochou vody. Pokud jste pro používání mikrovlnky, dáme kousky dýně do misky a "pečeme" 4 - 8 minut, dokud dýně nezměknou. Tepelně upravenou dýni ochucujeme a dále používáme podle libosti.

Dekorace z dýní

Večírky a zábava spojená s vydlabáváním dýní je oblíbená nejen u dětí. I byt, komerční výloha nebo jen svátečně připravený stůl po vyzdobení příjemnými hřejivými dekoracemi z dýní vypadají velmi efektně. Často ponuré podzimní dny prosvětlí usměvavé nebo rozzlobené dýňové ksichtíky, do vydlabaných dýní stačí jen vložit čajovou svíčku.

Recept na nakládanou dýni

Máte doma dýně a už opravdu nevíte co s nimi? Připravte si chutný a voňavý kompot.

Na recept si připravíme 1 kg na kostičky nakrájené dýně, kterou dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme 100 ml octa, 350 g cukru, špetku soli, dvě celé skořice, pár hřebíčků a 30 g oloupaného a nakrájeného čerstvého zázvoru. Vše 10 minut povaříme.

Horké dýně naplníme do sklenic, zalijeme odvarem a uzavřeme. Nakládanou dýni necháme vychladnout, nezavařujeme. Sklenice skladujeme v lednici 3 - 4 týdny a podáváme podle chuti.

Oblíbené recepty z dýně

Americký dýňový koláč
(doba přípravy 1 h 15 min )

Dýňové noky pro děti
(doba přípravy 20 min )

Dýňové rizoto
(doba přípravy 1 hod )

Dýňové karbanátky
(doba přípravy 45 min )

Dýňové noky se špenátem
(doba přípravy 1 h 15 min )

Foto: Sxc



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Zpracováváme dýně: Na polévku, přílohu i dýňový kompot

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.